Foto: Facebook/ Rita Vidže

Soctīklotājus pārsteidz Ritas brangais guvums: visa Latvija no sēnēm 4

Gandrīz četri tūkstoši cilvēku jau dalījušies ar kādas Facebook lietotājas Ritas brango sēņu pulku, no kura sieviete izveidojusi Latvijas kontūru.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

“Atrādīt dzīvi fb nav gluži “mana lieta”, bet ar šo nepadalīties būtu grēks,” pie bildes raksta autore.

Komentāros draugi jautā, kā iespējams tik daudz salasīt, kurā Latvijas pusē tad tik daudz beku iespējams atrast, kā arī to, ka nākamais solis jau izlikt visu pasaules zīmējumu.

Lolitas Neimanes padomi sēņu ēdājiem

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sēnēm ir ļoti zema enerģētiskā vērtība, tādēļ no tām gatavoti ēdieni piemēroti cilvēkiem, kuri vienlaikus vēlas zaudēt svaru un garšīgi paēst pietiekamā apjomā. Simts gramos svaigu sēņu ir tikai pārdesmit kalorijas.

Toties tajās ir hitīns – šķiedrvielu paveids, kas rada sajūtu, ka apēsts kaut kas vairāk nekā gurķis vai tomāts,
lai gan sēnēs arī 95% ir ūdens,” stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes uzturzinātnes studiju programmas vadītāja dietoloģe Lolita Neimane.

Atrādīt dzīvi fb nav gluži "mana lieta", bet ar šo nepadalīties būtu grēks ?#sēnes #latvija #esmīlulatviju #rudens

Posted by Rita Vidže on Piektdiena, 2020. gada 11. septembris

Sēņu olbaltumvielas organismā uzsūcās diezgan slikti, tāpēc sēnes jācenšas pēc iespējas labāk sasmalcināt. To, ka tās ir grūti sagremojams ēdiens, kuru nevajag baudīt uz nakti, ietekmē arī hitīns, kas atrodas sēņu šūnapvalkos.

To, cik veselīga būs sēņu maltīte, ietekmē ne tikai savākto sēņu kvalitāte – tās visas ir ēdamās sēnes, nav pāraugušas vai tārpainas –, bet arī to pagatavošanas veids.

Tradicionāli ar žāvētu vai svaigu cūkgaļu un saldu krējumu bagātināta sēņu mērce, bez šaubām, būs trekna un kalorijām bagāta.
Tāds ēdiens nav ieteicams gados veciem cilvēkiem, pacientiem ar aizkuņģa dziedzera problēmām. “Labāk likt grozā mazas sēnītes nekā ļoti lielas, pāraugušas, jo tajās var būt ne tikai tārpi, bet arī toksiskās vielas, kas sēnēs uzkrājas no apkārtējās vides.

Tas ir tāpat kā ar jūras zivīm, jo tās lielākas, jo vairāk tajās smago metālu un citu kaitīgo vielu. Taču domāju, ka Latvijas meži ir salīdzinoši tīri, protams, lielceļu malā gan sēnes nevajag lasīt,” domā Lolita Neimane. Mežā augušajās sēnēs ir daudz kadmija un cinka, tāpēc tās vajag lietot ar mēru, nevis katru dienu.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem un uzturā nelietot vecas un bojātas sēnes, jo saindēšanās var notikt ne tikai ar indīgām, bet arī ar ēdamām sēnēm, kas ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas, piemēram, par maz vārītas. Sēnes labāk neuzglabāt plastmasas traukos un polietilēna maisiņos, jo tad tās ātri bojājas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.