Trauks izceļ ēdienu. Kādi trauki piemērotāki noteiktiem ēdieniem? 0

“Vēlos uzzināt, kādos traukos – stikla, plastmasas vai māla – jāpasniedz siers, sviestmaizes, augļi un smalkmaizītes.” MARIJA P. RĒZEKNĒ

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Restorānu servisa skolas vadītājs un šefpavārs Māris Astičs skaidro, ka minētos produktus var likt uz porcelāna, fajansa, keramikas, stikla šķīvjiem vai pat uz glīti nozāģētas koka ripas, taču uz plastmasas šķīvjiem gan ne, jo tie vairāk piemēroti dārza ballītēm un piknikam.

– Francijā, kur ir sena siera ēšanas kultūra, maltīti sāk ar šo produktu, ko arī bieži pasniedz desertā, tāpēc to kārto uz desertam vai uzkodām paredzēta vidēja lieluma šķīvja. Siera plati ar vismaz trim četrām šķirnēm liek uz daudz lielāka šķīvja, nekā lieto katram individuāli, turklāt to novieto galda vidū, lai visi ēdāji varētu aizsniegt, – stāsta Māris Astičs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Liels šķīvis nepieciešams arī tāpēc, ka siera plati bieži vien papildina ar olīvām, kaltētiem tomātiem, marinētiem dārzeņiem, vīnogām vai citām piedevām. Speciālists stāsta, ka uz apaļa trauka sagrieztus produktus ir grūtāk kārtot nekā uz ovāla vai taisnstūraina, tāpēc viņš viesību galdam iesaka izvēlēties pēdējos. Garenus traukus arī vieglāk satilpināt uz galda.

Smalkmaizītes un sviestmaizes vislabāk pasniegt uz apjomīga šķīvja vai kūkām domāta divstāvu trauka, ko liek galda vidū. Katrs ņem savu sviestmaizīti, liek uz auksto uzkodu šķīvja un ēd, izmantojot nazi un dakšiņu vai nokožot pa kumosam. – Smalkmaizītes un sviestmaizes nevajag krāmēt citu uz citas, jo tad tās saplok, neizskatās estētiski, – skaidro Māris Astičs.

Ja servē baltus šķīvjus, jāraugās, lai tie būtu vienā tonalitātē – krēmīgi vai zilganbalti, tad galda klājums būs korektāks. Savukārt, izvēloties stikla traukus, jāņem vērā, ka uz tiem uzreiz redzami pirkstu nospiedumi, kas izskatās neglīti.

• Pasniedzot siera plati, produkts nav obligāti jāsagriež šķēlēs, to uz šķīvja var likt palielos gabalos, lai katrs pats var nogriezt, cik daudz vēlas, turklāt siers tik ātri neapkaltīs. Ja pasniedz šādu sieru, uz galda jāliek arī siera naži.

• Sagrieztus produktus uz ovāliem un taisnstūrveida traukiem ir vieglāk kārtot nekā uz apaļiem šķīvjiem.

• Siera plati var kārtot arī uz nozāģētas koka ripas.

• Viesus var sagaidīt ar šādu galda piederumu servējumu: maizes šķīvītis, uz kura uzlikts speciālais nazītis sviesta uzziešanai; glāzes šampanietim, vīnam un ūdenim; dakšiņas un naži aukstajām uzkodām, zivju (šajā gadījumā) un gaļas ēdieniem. Ārējā malā liek dakšiņas un nažus tiem ēdieniem, ko pasniegs pirmos. Blakus glāzēm novieto deserta karotīti un deserta dakšiņu.

• Ja balti šķīvji šķiet pārāk askētiski, var ļauties krāsu priekam.

• Šādi šķīvji lieliski noderēs pirkstiņuzkodu pasniegšanai.

• Augļus var pasniegt stikla bļodā, uz lēzena fajansa šķīvja vai paplātes, kur tiem gana vietas, lai viesiem varētu piedāvāt bagātīgu augļu un ogu asorti.