Uz dzīvas uguns gatavotais – krodziņa “Klūdziņa” receptes 0

Atverot lēnās apkalpošanas (slow food) krodziņa “Klūdziņa” durvis, sajūtams tīkams dūmu aromāts. Atklātais kamīns te ierīkots ne tikai omulības radīšanai. “Klūdziņā” var nobaudīt uz dzīvas alkšņa malkas uguns ceptus ēdienus, un tieši ar to šis krodziņš Kuldīgā, Ēdoles ielā, atšķiras no citiem. 


Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Lasīt citas ziņas

Viss sākās ar mazu krodziņu, ko Guntis un Zigrīda Stuceri savas privātmājas dārza namiņā atvēra pirms 19 gadiem. Griesti tajā bija pīti no klūdziņām, no tā laika saglabājies nosaukums. Pirmajos gados te varēja nogaršot tikai šašliku. Bet, kopš krodziņa vajadzībām uzbūvēts kārtīgs nams, arī ēdienkarte kļuvusi daudz plašāka. Te var nobaudīt zupas, salātus, sautējumus, desertus, arī daudzveidīgus zivju, liellopa, vistas gaļas, cūkas aknu u. c. ēdienus. 
– Krodziņš atrodas pilsētas nomalē, tāpēc mums bija īpaši jādomā, kā piesaistīt klientus. Tad arī nolēmām, ka “Klūdziņā” varēs baudīt sātīgu, svaigi gatavotu ēdienu. Bet krodziņa lepnums aizvien ir kamīnā gatavotā maltīte, – stāsta Zigrīda Stucere (attēlā).

 

Gaileņu zupa ar vistas gaļu


CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas: 1 l ūdens, 250 g vistas gaļas ar kauliem, 60 g saldētu gaileņu, 1 ēd. k. rīsu, 100 g burkānu, 300 g kartupeļu, 1 ēd. k. kausētā siera “Dzintars”, zaļumi, ķiploki.

Kā gatavot?

Vistas gaļu izvāra, izņem kaulus. Gaļu sagriež un liek atpakaļ buljonā. Pievieno rīsus, sviestā saceptas gailenes, apceptus burkānus. Kad rīsi gandrīz mīksti, pievieno kartupeļus. Beigās virumam pieliek sieru, zaļumus, piparus, lauru lapas, sāli. Pāris minūtes pavāra un lej šķīvjos.

Spēka salāti

Sastāvdaļas: 60 g sarkano konservēto pupiņu, 30 g marinēto gurķu, 30 g majonēzes, 30 g tomātu, 50 g rupjmaizes, ķiploki, eļļa.

 

Kā gatavot?

Sakarsētā eļļā apcep sagrieztu rupjmaizi. Kad maize vienmērīgi brūna, pievieno sīki sagrieztu ķiploku, vēl brīdi pacep. Maizei ļauj nedaudz atdzist. Marinētos gurķus un tomātus sagriež, visas sastāvdaļas sajauc kopā. Viesību galdam šos salātus gatavo, liekot kārtās.

 

 

 

Viltotā zoss ar tvaicētiem dārzeņiem


Sastāvdaļas: Vistas fileja, saldskābi āboli, žāvētas melnās plūmes, sviests, dārzeņi.

Marinādei: medus, sojas mēce, garšvielas vistas gaļai, sinepes, tomātu pasta, vīna etiķis.

 

Kā gatavot?

Vistas krūtiņu pārgriež pēc iespējas lielākā izklājumā, viegli izklapē ar gaļas āmuriņu, apsāla, sapiparo, pievieno garšvielas vistas gaļai, aplaista ar marinādi. Sviestā viegli apcep ābolu šķēlītes un plūmes, pievienojot nedaudz sāls un citronpiparu. Ābolus un plūmes ietin gaļā, liek restēs, kas to satur no abām pusēm. Cep, apgrozot ar alkšņa malku kurinātā grilā vai kamīnā. Var arī cept uz mazas liesmiņas pannā, panētu olā un rīvmaizē. Dārzeņus – kāpostus, burkānus puķkāpostus, papriku, saldētās pupu pākstis u. c. – sagriež palielos gabalos, liek sietā. Sietu liek katlā, kurā vārās nedaudz ūdens. Noslēdz ar vāku. Kad dārzeņi gatavi, apkaisa ar sāli un dillēm.

Medū karamelizēti āboli

Sastāvdaļas: Āboli, medus, sviests, saldētas ogas – brūklenes, meža zemenes vai citas.

Kā gatavot?

Ābolus sagriež šķēlēs. Pannā karsē sviestu ar medu, līdz tas mainījis krāsu un veidojas pabieza masa. Ābolu šķēlītes iemaisa sviesta un medus masā un cep mīkstas. Pievieno ogas. Pasniedz karstus ar saldējumu vai putukrējumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.