Foto – Aija Geida

Uztura speciāliste iesaka: izvēlies ēdienu, kas „iekustina” smadzenes! 0

Septembris ir laiks, kad daudziem no atvaļinājuma režīma ir jāatsāk mācību gaitas skolās, augstskolās un dažādos kursos. Izrādās, ka mācīšanās procesu iespējams padarīt efektīvāku, piedomājot pie savām uztura izvēlēm. LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule dod padomus, kā ar pareizi izvēlētu uzturu veicināt aktīvāku smadzeņu darbību, kas palīdzēs gan mācību, gan darba procesā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi”
Lasīt citas ziņas

Smadzenes nodrošina mūsu apziņu, kontrolē domāšanu, mācīšanos, atmiņu, uzvedību un vada visus mūsu organismā notiekošos procesus. Vislielākais izaicinājums smadzeņu optimālai darbībai ir dažāda veida diētas, augsts stresa līmenis un neveselīgi produkti, kas nenodrošina organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Nesabalansēts uzturs sevišķi bīstams ir bērniem, veicinot uzvedības, koncentrēšanās, atmiņas un noskaņojuma traucējumus. Alise Kindzule skaidro, kuras vielas un kāpēc ir svarīgi iekļaut maltītēs, lai palīdzētu smadzenēm strādāt precīzi un aktīvi.

Glikoze enerģijai

Galvenais enerģijas avots smadzenēm ir glikoze, ko iegūstam no ogļhidrātiem. Kaut arī smadzenes veido vien 2% no ķermeņa svara, tās patērē 20% no uzņemtā enerģijas daudzuma. Turklāt enerģija smadzenēm ir nepieciešama ne tikai dienā, bet arī naktī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uztura speciāliste uzsver, ka, lai nepārtraukti nodrošinātu smadzenēm vajadzīgo enerģiju, vienkāršo ogļhidrātu (saldumu, saldināto dzērienu un rafinēto produktu) un cukura vietā jāizvēlas saliktos ogļhidrātus ar zemu glikēmisko indeksu jeb šķiedrvielām bagātus pilngraudu produktus, piemēram, griķus, brūnos rīsus, pilngraudu maizi, pilngraudu makaronus, bulguru, dažāda veida putraimus. Tie satur ne tikai saliktos ogļhidrātus, bet arī šķiedrvielas, kas palēnina cukura uzsūkšanās ātrumu, kā arī B grupas vitamīnus, E vitamīnu un citas uzturvielas.

Mūsdienās diemžēl uzņemam pārlieku daudz vienkāršos ogļhidrātus, kā rezultātā piedzīvojam ātru enerģijas pieaugumu, kam seko straujš tās kritums – pēkšņs nogurums, galvassāpes, grūtības koncentrēties, miegainums pusdienlaikā vai pēcpusdienā. Tāpēc daudzi instinktīvi ķeras pie kāda kāruma, kas rada „apburto loku”, jo enerģijas līmenis atkal ātri paceļas un tikpat strauji krītas.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.