Foto: LETA/Zane Bitere

Veiktas atkārtotas pārbaudes Igaunijas “Rimi”: bīstamā baktērija nav konstatēta 0

Skandināvijas mazumtirgotāja “Rimi” meitasuzņēmums Igaunijā pirmdien paziņoja, ka atkārtotās pārbaudēs, kas veiktas Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta laboratorijā, nav konstatēta bīstamās baktērijas listērijas, kas izraisa listeriozi, klātbūtne uzņēmuma centrālajā virtuvē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Lasīt citas ziņas

Pirmdien saņemtie pārbaužu rezultāti liecina, ka Igaunijas “Rimi” centrālajā virtuvē nav konstatēta listērijas klātbūtne.

Uzņēmums pirmdien atsāk svaigās salātu produkcijas ražošanu, informēja Igaunijas mazumtirgotājs “Rimi Eesti Food”.
CITI ŠOBRĪD LASA

“Pēc rūpīgas tīrīšanas centrālajā virtuvē mēs vispirms veicām virsmas testu ar ātrās pārbaudes ierīci, kas līdz svētdienas vakaram neuzrādīja listērijas klātbūtni,” sacīja “Rimi” kvalitātes vadītājs Algiss Murumā, piebilstot, ka pirmdien saņemtie laboratorijas pārbaudes rezultāti arī apliecina, ka centrālajā virtuvē baktērija nav konstatēta un salātu ražošanu var atsākt.

Kompānijas pārstāvis atzina, ka pagaidām nav zināms, kā listērija nonāca uz darba virsmas.

Līdz nedēļas beigām gaidāmi rezultāti analīzēm, kas paņemtas no iespējami saindētām izejvielām un “Rimi” pagatavotās produkcijas, kurā izmantotas šīs izejvielas. Piesardzības nolūkos kompānija ir nomainījusi iespējami saindēto izejmateriālu piegādātājus un pieprasījusi papildu informāciju no visiem centrālās virtuves piegādātājiem.

Pirms divām nedēļām baktērija “Listeria monocytogenes” tika atklāta “Rimi” termāli neapstrādātu produktu gatavošanas ceha salātu nodaļā uz nenotīrītas darba galda virsmas. Piektdien piesardzības nolūkos mazumtirgotājs atsauca visus svaigos salātus un pārtrauca to gatavošanu.

Igaunijā pēdējā laikā izcēlies plašs skandāls ar listērijas izplatību zivju pārstrādes un fasēšanas uzņēmumā “M.V.Wool”.

Saistībā ar nespēju novērst baktērijas klātbūtni Igaunijas Veterinārais un pārtikas dienests šonedēļ nolēma slēgt uzņēmuma ražotnes Harku un Vihterpalu, kā arī uzdeva iznīcināt visu noliktavās esošo produkciju.

Savukārt ceturtdien tika ziņots, ka Igaunijas gaļas pārstrādes uzņēmuma “Oskari Lihatoostus” krāsnī ceptas filejas partijā nejaušas pārbaudes laikā atklāta bīstamā baktērija listērija. Baktērija atklāta kompānijas “Kulinaaria”, kas gatavo produkciju lielveikalu tīklam “Selver” ar zīmolu “Selveri Kook”, laboratorijas nejauši veiktas pārbaudes laikā. “Kulinaaria” ir “Selver” meitasuzņēmums.

Igaunijas sabiedriskā televīzija septembrī ziņoja, ka Igaunijā ar listeriozi miruši vairāki cilvēki, bet viņu organismos konstatētais listērijas paveids ST1247 atbilst tam, kāds atklāts “M.V.Wool”. Citu uzņēmumu produkcijā šis paveids nav atklāts.

Reklāma
Reklāma

Listeriozi var iegūt, ēdot saindētu pārtiku.

Baktērijas var atrasties nepietiekami apstrādātā gaļā, nepasterizētā pienā un no tā gatavotā sierā, svaigos augļos un dārzeņos, kā arī zivīs.

Grūtniecēm un to augļiem, kā arī jaundzimušajiem un bērniem ar novājinātu imūnsistēmu pastāv paaugstināts inficēšanās risks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.