Foto: Shutterstock.com

Zinātnieki: šokolāde var būt sabalansēta uztura sastāvdaļa 0

Helsinku Universitātes uztura zinātnieku veiktais jaunākais pētījums apliecina: mērens daudzums tumšās šokolādes var tik ieļauts sabalansētā ikdienas ēdienkartē. Pētījums ilga 10 nedēļas, un tajā piedalījās 22 cilvēki, kuri katru dienu apēda septiņas ‘’Fazer’’ tumšās šokolādes konfektes.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Lasīt citas ziņas

Helsinku Universitātes Pārtikas zinātņu nodaļas pētījums, kurš tapis pēc ‘’Fazer’’ pasūtījuma, apstiprina, ka cilvēkiem, kuriem garšo šokolāde, bet kuri seko līdzi savam svaram, nebūt nav jāatsakās no saviem iemīļotajiem kārumiem – mērena daudzuma tumšās šokolādes. Saskaņā ar pētījumu rezultātu mērens šokolādes patēriņš ikdienā neizraisa svara palielināšanos.

Pētījumā iesaistītajiem cilvēkiem ar nelielu hipertensiju tika lūgts samazināt savu ierasto uzkodu daudzumu, kuru enerģētiskā vērtība atbilst 250 kalorijām dienā, un to vietā baudīt atbilstošu daudzumu ‘’Fazer’’ tumšās šokolādes. Pētījuma laikā tika izmantota ‘’Fazer’’ tumšā šokolāde, kura satur 70% kakao. Visu dalībnieku veselības rādītāji tika regulāri monitorēti – tika mērīts asinsspiediens, holesterīna līmenis un svars. Visa pētījuma laikā tās dalībniekiem netika konstatētas nekādas būtiskas vai nevēlamas izmaiņas veselības rādītājos. Pētījuma rezultāti ir prezentēti starptautiskai zinātnieku sabiedrībai, un pašlaik tiek gatavota pirmā zinātniskā publikācija.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Palielinās to pētījumu daudzums, kuri apliecina, ka tumšās šokolādes iekļaušana ēdienkartē var labvēlīgi ietekmēt veselību, jo īpaši asinsriti un asinsspiedienu,” komentē pētījuma vadītājs Helsinku Universitātes sabiedrības veselības un uztura speciālists profesors Mikaēls Folgelhoms (Mikael Fogelholm).

Uzņēmums ‘’Fazer’’ ir apņēmies atbalstīt zinātnisko izpēti, kuras mērķis ir iegūt vairāk informācijas par tumšās šokolādes ietekmi uz cilvēku veselību.

Visiem tiem, kam garšo šokolāde, tās ir patiešām labas ziņas. Negatīvas ietekmes uz veselību nav pat tad, ja tumšā šokolāde tiek ēsta ikdienā, ir tikai jāatceras, ka mūsu ēdienkartei ir jābūt sabalansētai, un šokolādei mūsu ēdienkartē ir jāaizstāj citi saldumi vai uzkodas.

Pētījumi visā pasaulē liecina, ka tumšajai šokolādei ir labvēlīga ietekme uz dažādiem cilvēka labsajūtas aspektiem (no sirds un asinsvadu veselības līdz atmiņas uzlabošanai).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.