Ar koronavīrusu saistītie pārvietošanās ierobežojumi varētu būt neatkārtojama iespēja bez maksas savās mājās noskatīties izcilo Elīnas Garančas un Roberto Alanjas saspēli Metropolitēna operas uzvedumā “Karmena”.
Ar koronavīrusu saistītie pārvietošanās ierobežojumi varētu būt neatkārtojama iespēja bez maksas savās mājās noskatīties izcilo Elīnas Garančas un Roberto Alanjas saspēli Metropolitēna operas uzvedumā “Karmena”.
Foto: Stephen Chernin / AP/ SCANPIX / LETA

Kultūra un atpūta koronavīrusa laikā: 1001 bezmaksas izvēle tīmeklī 0

Jau pirms Covid-19 krīzes daudzas pasaulslavenas kultūras institūcijas bija izveidojušas 360 grādu pastaigas un viedopastaigas, kuras iespējams noskatīties internetā. Patlaban, ņemot vērā apstākļus, tie radīts arvien plašāks piedāvājums.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Un, kaut gan video pastaiga Luvrā, Ermitāžā, Ufici galerijā un citviet nekādi nevar tuvoties klātbūtnes efektam (ja nu vienīgi skatāties to ar videoprojektora starpniecību), tomēr gan paplašina redzesloku, gan arī palīdz saturīgāk pavadīt pēkšņi atbrīvojušos laiku.

Lūk, neliels apkopojums.

Visas pasaules muzeji un galerijas

Latvijas muzeji, izņemot Rudāles pili, pagaidām vēl nav izveidojuši savas virtuālās tūres, un arī stāstu par atsevišķiem kolekcijas priekšmetiem tiešsaistē ir salīdzinoši maz. Iespējams, Covid-19 krīze var kalpot par ierosmi attīstīt arī šo sadaļu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienīgā Latvijas mākslas galerija, kas izveidojusi virtuālu pastaigu, ir Liepājas galerija “Romas dārzs”. Sižets ļauj iepazīt gan pašas vēsturiskās galerijas telpas, gan arī tajā izvietotos mākslas darbus.

Virtuālu pastaigu jaunajā izstāžu sezonā sākot ar pirmdienu, 16. martu, sola Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, taču vēl līdz plkst. 10.00 pirmdienas rītā tā centra mājas lapā nebija atrodama.

Vairāki citi Eiropas muzeji reaģējuši uz situācijas maiņu operatīvāk.Līdzīgi Skuja Braden izstādei Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, arī citām izcilām un ilgi gaidītām izstādēm bija jāapraujas pāragri, vai arī tās tika atklātas jau slēgtā zālē.

Tīsena-Bornemiša muzejā Madridē līdz 24. maijam bija paredzēts eksponēt izstādi “Rembrandt and Portraiture in Amsterdam, 1590-1670”. Tagad, kad muzejs slēgts, tas piedāvā izstādi “izstaigāt” virtuāli.

Arī Rivoli pilī Turīnā nācās slēgt tieši pēc triju jaunu izstāžu atklāšanas, un arī tās apskatāmas tiešsaistē.

“Google Arts & Culture’s” kolekcijā var atrast plašu – vairāk nekā 1200 – muzeju un citu kultūras institūciju kolekciju, piedāvājot gan virtuālos ceļojumus, gan stāstus par atsevišķiem kolekcijas priekšmetiem, tāpat šajā kolekcijā ir daudz aizraujošu stāstu par šķietami ikdienišķiem priekšmetiem un vēsturiskiem notikumiem.

Lūk, piemēram, ieskats Britu muzejā (Londona): viens no muzejiem, kurā savākta visplašākā (un līdz ar to arī visnotaļ kontraversiāla) antīkās mākslas kolekcija no visas pasaules, apliecinot, ka Lielbritānija reiz bija impērija, kurā “saule nekad nenoriet”.

Reklāma
Reklāma

Annes Frankas muzejs – ņemot vērā apstākļus, stāsts par divām ebreju ģimenēm, kuras slēpjas no nacistu okupācijas varas, nedrīkstot par atvērt logu, varētu atgādināt, ka nekas nav jauns šajā pasaulē.

Google Arts and Culture kolekcijā ietverta arī Hamburgas koncertzāles Elbphilharmonie 360 grādu apskate (var ķerties!), plašs ieskats Itālijas mākslas vēsturē, iespējams “izstaigāt” Pētera Brēgela gleznoto Bābeles torni, Vezuva nopostītos Pompejus, iepazīt Versaļas pils noslēpumus.

Vienīgais risks – aizkavēties šajā vietnē pārāk ilgi, vienīgā neērtība – informācijai ir ierobežota valodu izvēle.

Daudzi muzeji piedāvā interesantus ieskatus kolekcijā savos “Facebook”, “Instagram” un “Youtube” kanālos.

Piemēram, Tiso kundzes vaska figūru muzeja “Youtube” kanālā iespējams iepazīt gan atsevišķu darbu tapšanu (princis Harijs, Adele, “Zvaigžņu karu” franšīzes tēli un citi), gan arī īsas pastaigas atsevišķās ekspozīcijas daļās.

Arī Luvra piedāvā virtuāli apceļot savas zāles gan mājas lapā, gan arī “Youtube” kanālā.

Ļoti interesantas, īpaši bērniem un pusaudžiem, ir Luvras pirmā direktora Dominika Vivāna Denona anekdotes un stāsti par muzeja priekšmetiem – pieci stāsti un 49 anekdotes franču un angļu valodā.

Sanktpēterburgas slavenā muzeja “Ermitāža” gide Tatjana Baņina piedāvā iepazīt senās Krievijas caru pils vēsturi. Videopastaigā var ne tikai aplūkot muzeja gleznu un mākslas priekšmetu kolekciju, iepazīt pašu pils kompleksu, izstaigāt parādes zāles, tāpat arī sastapt slavenos Ermitāžas kaķus, uzzināt, ar ko slavens pāviem rotātais pulkstenis un cik bieži to uzvelk.

Opernami

Sākot jau no pagājušās nedēļas nogales, vairāki pasaulslaveni opernami piedāvā savu izrāžu bezmaksas straumēšanas iespēju.

Vīnes operas interneta tiešraides notiks katru vakaru plkst. 20 pēc Austrijas, 21 – pēc Latvijas laika.

Pirmdien, 16. martā, un ceturtdien, 19. martā – Verdi “Falstafs” diriģenta Džeimsa Konlona vadībā, otrdien, 17. martā, – Pētera Etveša “Trīs māsas” paša komponista vadībā, trešdien, 18. martā – Vāgnera “Valkīra”, piektdien, 20. martā – Pučīni “Toska”, sestdien, 21. martā – Rosīni “Pelnrušķīte”, bet svētdien, 22. martā – Vāgnera “Zigfrīds”.

Arī Metropolitēna opera katru vakaru piedāvā “Nightly Met Opera Streams”. Izrādes tiks izliktas tiešsaistē plkst. 19.30 pēc Ņujorkas laika () un katru no tām varēs noskatīties vietnē “Metopera.org” 20 stundu garumā.

Pirmdien, 16. martā, iespējams noskatīties Bizē operu “Karmena” ar Elīnu Garanču galvenajā lomā. Otrdien, 17. martā, programmā Pučīni “Bohēma”, trešdien, 18. martā – Verdi “Trubadūrs”, ceturtdien, 19. martā, – Verdi “Traviata”, piektdien, 20. martā, – Doniceti “Pulka meita”, sestdien, 21. martā – Doniceti “Lučia di Lamermūra”, svētdien, 22. martā – Čaikovska “Jevgeņijs Oņegins” ar zvaigžņu sastāvu – Renē Flemingu, Ramonu Vargasu un Dmitriju Hvorostovski.

Grāmatas arī tiešsaistē

Latviski vienīgā un plašākais legālā vietne e-grāmatu lasīšanai ir 3td e-grāmatu bibliotēka. Lai tajā lasītu, nepieciešams jebkuras Latvijas publiskās bibliotēkas izsniegts lietotāja vārds un parole. Šos datus iespējams iegūt arī elektroniski – aizsūtot sava bibliotēkai e-pastu, – vai piezvanot.

Ar vietnēm, kurās legāli iespējams lasīt grāmatas citās valodās, iespējams iepazīties  šajā LA.LV rakstā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.