Foto: Karīna Miezāja

Meitene no “Emīla nedarbiem” skatītājiem piedāvā savu filmu – “Paradīze 89”: pirmizrādē pulcējas slavenības un bērni 0

Ceturtdienas vakarā, kinoteātris “Splendid Palace” par spīti iespaidīgajam salam pulcēja daudz radošu un sabiedrībā zināmus cilvēkus vienuviet. Par iemeslu tam kļuva režisores Madaras Dišleres kino debija – piedzīvojumu filma visu laiku bērniem, kam dots nosaukums “Paradīze ‘89”.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Tā ir pirmā spēlfilma par Atmodas laikiem Latvijā. No 23.februāra filmas pirmizrādes plānotas arī citās Latvijas pilsētās: Rēzeknē, Cēsīs, Valmierā un citur, kopā jau vairāk nekā 160 vietās visur Latvijā. “Paradīze ’89” stāsta par četru meiteņu piedzīvojumiem laukos Baltijas ceļa vasarā. Filmas scenārijs tapis, balstoties uz režisores Madaras Dišleres bērnības atmiņām, un tās mērķis ir raisīt atmiņas 80. gadu bērnos un viņu vecākos, kā arī rosināt diskusijas starp paaudzēm – par Atmodas laika Latviju, par brīvību un par vasaru, pēc kuras viss bija citādi.

“Es ļoti ceru, ka pēc filmas noskatīšanās rosīsies dialogs starp paaudzēm – piemēram, kas bija Ļeņins, vai kā tas varēja būt, ka vienā dienā veikalā pēkšņi vairs nekā nebija. Tādas lietas es atstāju vecāku ziņā, un ļoti ceru, ka vecāki ar bērniem pēc filmas parunās arī par vērtībām, kas bija svarīgas tolaik un kas, manuprāt, šobrīd ir vēl svarīgākas – par brīvību, par to, kā pieaugušie tajā laikā spēra soļus pretī neatkarībai, un par to, ka, ja tev kaut kas ir svarīgs – gan valstiskā, gan personiskā ziņā -, tad par to ir jācīnās.

CITI ŠOBRĪD LASA
Esmu aizkustināta par to, cik daudz cilvēku ieradās uz filmas pirmizrādi un to, kādas atsauksmes dzirdēju pēc tam.

Ir sajūta, ka esmu sasniegusi mērķi un katrs apmeklētājs – gan liels, gan mazs šajā filmā atrada ko sev sirdī tuvu, tēmas, kuras apdomāt, pārdomāt un uzzināt no jauna,” stāsta Madara Dišlere.

Filmā lomas atveido tādi aktieri kā Baiba Broka un Guna Zariņa, Ivars Krasts, Kaspars Gods, kā arī operdziedātājs Nauris Puntulis. Galvenajās lomās filmā iejutās skolnieces Magda Lote Auziņa, Marta Ģertrūde Auzāne, Evelīna Ozola un Līva Ločmele.

Interesants fakts, ko vairums no jums nezināja – filmas “Paradīze 89” režisores Madaras Dišleres pašas saistība ar kino ir ļoti sena – jau piecu gadu vecumā viņa atveidoja vienu no mums visiem zināmākajām kino lomām – Emīla māsiņu Idu Vara Braslas spēlfilmā “Emīla nedarbi” (1985).

Madara Dišlere piecu gadu vecumā, spēlfilmā “Emīla nedarbi”
Foto: ekrānuzņēmums

Starptautisko pirmizrādi “Paradīze ’89” piedzīvos 21.martā starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā BUFF, kas kopš 1984. gada norisinās Zviedrijā, Malmē.

Filmas “Paradīze 89” treileris:

Foto ieskats filmas pirmizrādē kinoteātrī “Splendid Palace” (foto – Karīna Miezāja):

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.