“top!”: Konkurence mazumtirdzniecības jomā kļūs arvien spraigāka 0

Veikalu tīkla “top!” mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Priedīte

Reklāma
Reklāma
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kuriem Līgo svētki būs īpaši izdevušies
Kokteilis
Neticami, bet tava auto marka atklāj par tevi vairāk, nekā spēj iedomāties 64
Bārmeņi atklāj, kurus dzērienus nekad nevajadzētu pasūtīt “pīķa stundās”
Lasīt citas ziņas

Ļoti iespējams, ka pirms 18 gadiem, kad 2000. gada Liepājā tika atvērts pirmais veikals ar nosaukumu “top!”, reti kāds varēja iedomāties, ka nepilnu divu desmitgažu laikā šis nosaukums kļūs par zīmolu, kuru pazīs visā Latvijā. Pāris gadus vēlāk apvienojoties trim reģionāliem mazumtirdzniecības uzņēmumiem un neskatoties uz milzīgo konkurenci mazumtirdzniecības jomā, līdz šai dienai kopīgiem spēkiem esam izauguši par tikai Latvijas uzņēmējiem piederošu, lielāko mazumtirdzniecības veikalu tīklu Latvijā.

Veikalu tīkls “top!” izveidojās kā loģisks solis un spējš izrāviens turpmākā attīstībā. Tirgū ienāca citu valstu kapitāla mazumtirdzniecības tīkli. Konkurence ievērojami pieauga, tāpēc 2003. gada janvārī tika nolemts izveidot veikalu tīklu “top!”. Galvenais mērķis bija izveidot ērtu un konkurētspējīgu vietējo pārtikas un nepārtikas mazumtirdzniecības tīklu Latvijā, tādēļ kopīgas izaugsmes labā apvienojās trīs Latvijas uzņēmēji – SIA “Firma Madara 89”, AS “LPB” un AS “Diāna”, nodibinot SIA “Iepirkumu grupa”. Īpaši liels ieguvums bija vienotas iepirkumu sistēmas nodrošināšana, cieša sadarbība ar lielāko daļu Latvijas ražotāju, mārketinga pakalpojumi un komunikācija ar sabiedrību, kas arī ir sekmīgas tīkla paplašinās pamatā un vienlaicīgi nostiprināja konkurētspēju. 15 gadu laikā kopš veikalu tīkla “top!” izveides esam kļuvuši par lielāko Latvijas uzņēmējiem piederošu mazumtirdzniecības veikalu tīklu. Mēs ar to īpaši lepojamies, ka esam viens no tieši vietējā kapitāla uzņēmumiem. To arī ļoti novērtē gan mūsu sadarbības partneri, ražotāji un piegādātāji, gan arī pircēji, kas ikdienā iepērkas mūsu veikalos visā Latvijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Konkurence mazumtirdzniecības jomā neapšaubāmi kļūs aizvien lielāka, jo izaicinājumu šajā nozarē netrūkst. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir darbaspēka trūkums, kā arī jauna tirgus dalībnieka ienākšana Latvijā, kas atstās ietekmi un mazumtirdzniecības tirgu kopumā, jo īpaši Latvijas lielākajās pilsētās.

Mūsu darbības virziens un vienlaikus arī trumpis ir tas, ka esam pārstāvēti ne vien lielākās, bet arī mazākās pilsētās un attālākos reģionu punktos. Šodien veikalu tīklu “top!” pārstāv jau 20 partneri visos Latvijas reģionos. Pagaidām visplašāk “top!” ir pārstāvēts Kurzemes reģionā (33%) un Vidzemē (23%), pārējie reģioni ir līdzīgā proporcijā: Rīgas reģions (16%), Zemgales reģions (15%) un Latgales reģions (14%).

Pagājušajā gadā kopumā visā Latvijā atvērām 44 jaunus veikalus, bet īpaši lepojamies ar to, ka paplašinājām tīklu Latgales reģionā un atklājām 19 veikalus. Piemēram, Daugavpilī vērām durvis pieciem veikaliem, kas, salīdzinot ar 2016. gadu, palīdzēja sasniegt rekordlielu 25,5% apgrozījuma pieaugumu. Arī šogad, salīdzinot pirmos sešus mēnešus ar līdzīgu laika periodu pērn, lielākā izaugsme ir vērojama tieši Latgalē – kāpums par vairāk nekā 30%. Otrs veiksmīgākais ir Zemgales reģions, kur vērojama izaugsme 20% apmērā. Lai arī Kurzemē esam pārstāvēti visplašāk, pie sasniegtā neapstājamies un turpinām paplašināšanos arī šajā reģionā. Jo plašāks kļūst veikalu tīkls, jo arvien lielāki izaicinājumi ir plānošanai un loģistikai. Tas nozīmē, ka nemitīgi jāattīsta arī loģistika un pašu noliktavas, efektivizējam iekšējos procesus, veicam strukturālas izmaiņas. Atveram ne vien jaunus veikalus, bet renovējam arī esošos.

Veikalu tīkls “top!” ir lielākais Latvijas uzņēmējiem piederošais veikalu tīkls, kā arī trešais lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls Latvijā. Ar preču zīmi “top!” Latvijā šobrīd darbojas 272 pārtikas veikali, no tiem 149 “top!” un 123 “mini top!”, kuri pieder 20 vietējiem uzņēmumiem: SIA “Firma Madara 89”, AS “LPB”, AS “Diāna”, SIA “Lars Limited”, SIA “Gabriēla”, SIA “Dekšņi”, SIA “Mārksmens”, SIA “Madara 93”, SIA “AA & Co”, SIA “Krista-A”, AS “Roga-Agro”, SIA “ESSA”, SIA “G.A.L.”, SIA “Lekon”, SIA “Ogres Prestižs”, SIA “Pārtikas veikalu grupa”, SIA “Oregano”, SIA “SP”, SIA “Palmas-S” un SIA “LM Jūrmala”. Kopumā tiek nodrošināts vairāk nekā 4000 darbavietu, atbalstot vietējos ražotājus un piegādātājus visā Latvijā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.