Foto no Agro Tops arhīva

Plastmasa no kartupeļu cietes 0

Jaunizveidotā kartupeļu cietes plastmasa ir laba alternatīva, ar ko aizstāt parasto plastmasu. Veicot savu eksperimentu, students no Zviedrijas Pontuss Tornkvists no vairākiem cietes veidiem pamatīgāk izpētīt vēlējās tieši kartupeļu cieti. Viņa izveidotais gala produkts ir viens no kandidātiem prestižajam James Dyson apbalvojumam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

Pontuss stāsta: “Biju ieinteresēts atrast kādu risinājumu otrreiz pārstrādājamam plastmasas materiāla aizstājējam.” Atsperšanās punkts šim eksperimentam bija fakts, ka cilvēks plastmasas priekšmetu lieto aptuveni 20 minūtes, savukārt tā sadalīšanās ilgums dabā ir aptuveni 450 gadi.

Students sekoja klasiskajai atlases metodei, pārbaudot vairāku materiālu īpašības. Sākumā savu eksperimentu viņš izmēģināja ar aļģēm, bet, tās uzkarsējot, izveidojās tikai kas līdzīgs mīkstiem aļģu cepumiņiem. Taču, sajaucot tās ar kartupeļu cieti, veidojās jauns materiāls, kas sacietējot izveidoja plēvi sev apkārt. Šis novērojums lika visu uzmanību un enerģiju veltīt tam, lai izprastu šo reakciju un attīstītu to tālāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādi veidojās kartupeļu cietes plastmasa, kas ir bioloģiski sairstošs materiāls un ar ko var pilnībā aizstāt jebkura plastmasas priekšmeta izveidi. Dabā šis materiāls pilnībā sadalās divu mēnešu laikā pēc tā lietošanas!

Šī plastmasa tiek veidota, savienojot kartupeļu cieti ar ūdeni. Abus kopā karsējot, izveidojas biezs šķidrums, kas pēc tam tiek saliets veidnēs un turēts karstumā, līdz sacietē un ieņem noteiktu formu. Attiecīgi biezāku un noturīgāku materiālu iegūst no lielāka daudzuma, bet plānu, plēvei līdzīgu – no mazāka šī maisījuma daudzuma.

Tā kā jaunizveidotais materiāls ir termoplastisks, ar tā formu un virsmu var viegli manipulēt karstā un mitrā vidē, kas paver plašas iespējas mainīt un pielāgot tā dizainu un lietojumu.

Vēl viens pluss ir tāds, ka izveides procesā nav nepieciešams liels karstums, tāpēc arī veidnes var taisīt no plastmasas, nevis metāla, kas krasi samazinās procesa kopējās izmaksas.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem
Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.