Foto: quepa.so

Grīda no monētām, pogām, platēm un veciem žurnāliem: Unikāli segumi paša rokām 0

Ir daudz veidu, kā par zemām izmaksām iegūt pārsteidzošu un unikālu grīdas segumu, taču jārēķinās, ka ieguldījums būs citādāks – laiks un pacietība.

Reklāma
Reklāma

1.Grīda no monētām

Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas
Foto: bydlimeutulne.cz

(līdzīgi iespējams izmantot arī pogas)

Izskatās, ka briti, neskatoties uz valdošo priekšstatu par viņu snobismu un atturību, ir diezgan atraktīvi un radoši, jo tieši britu pāris izveidojis šo interesanto grīdas segumu no monētu kolekcijas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai saprastu, cik monētu vajadzēs konkrētās telpas grīdai, no papīra izgriežam 1х1 metru lielu kvadrātu. Uz tā izkārtojam monētas cieši vienu pie otras tā, kā tas iecerēts uz grīdas.

Kad visa lapa aizpildīta, izskaitām monētas un pareizinām ar telpas kvadratūru. Jārēķinās, ka iegūtais skaitlis būs visai iespaidīgs, un vajadzēs diezgan ilgu laiku, lai savāktu pietiekami daudz monētu. Vislabāk, ja monētas ir vienāda izmēra.

Kad vajadzīgais daudzums savākts, var ķerties pie virsmas pamatnes sagatavošanas. Tai jābūt ideāli līdzenai. Vispiemērotākais ir betona segums, proti – ielejamais betona grīdas maisījums.

Par to, kā ieklāt šādu segumu, jākonsultējas pie meistariem un svarīgi nogaidīt, līdz ielietais segums ir pilnībā sacietējis un izžuvis.

Kārtojot monētas jāņem vērā, ka tās liek cieši vienu pie otras, bet katru nākamo kārtu šaha galdiņa kārtībā tā, lai monētu rindas būtu līdzenas arī pa diagonāli. Vispirms uz pamatnes noklāj līmes kārtiņu, pēc tam kārto monētas.

Kad viss pabeigts, monētu klājumu bagātīgi aizpilda ar speciālu šuvotāju, kas piepildīs spraugas, kas paliek starp monētām. To uzklāj ar apļveida kustībām, bet lieko masu noslauka. Visam ļauj labi sacietēt un izžūt, tad noslauka ar mitru drānu.

Pēdējais posms ir epoksīda sveķu pārklājums. Vislabāk lietot šķidrumu, jo amatieriem ar to darboties parocīgāk. Šķidrumu uzlej uz grīdas, vienmērīgi izlīdzina un ļauj pilnībā izžūt un sacietēt.

2.Grīda no vinila platēm

Foto: quepa.so

Šo interesanto segumu savā virtuvē izveidojusi angliete Sonia Bārtone (Sonia Barton) , izmantojot sava bijušā dzīvesbiedra ekskluzīvo vinila plašu kolekciju visai īpatnēji..

Reklāma
Reklāma

Lai kā arī nebūtu, atriebība par neuzticību izvērtās brīnišķīgā dizaina risinājumā! Uz līdzenas, tīras, sausas grīdas Sonia pielīmēja plates, izkārtojot tā, lai veidotos acij tīkama kompozīcija, kombinējot ar krāsainām pogām.

Kad līmēšanas darbi bija paveikti, segumu pārklāja ar epoksīda sveķu šķīdumu un nolīdzināja. Tam jāžūst un jācietē aptuveni 48 stundas. Pēc tam pa to var droši staigāt.

3. Grīda no ādas jostām

Foto: useitagain.soup.io

Ādas grīdas tiek uzskatītas par īpaši ekskluzīviem un dārgiem risinājumiem, bet ne mazāk dekoratīvu un izturīgu grīdu var iegūt arī no demokrātiskāka materiāla – vecām ādas jostām.

Vislabāk izvēlēties vīriešiem domātās jostas, jo tās ir gan platākas, gan garākas nekā sieviešu jostas. Lai saprastu, cik jostu vajadzēs, vienu grīdas kvadrātmetru noklājam ar sagatavotām jostām un tad to skaitu pareizinām ar telpas platību.

Šāds klājums vislabāk derēs dzīvojamajā telpā, darbistabā vai gaitenī, bet nekādā ziņā vannas istabā un virtuvē, jo āda ir ļoti jūtīga pret mitrumu.

Savāktajām jostām nogriežam sprādzes un sagrupējam pēc nokrāsām, lai vēlāk veidotu acij tīkamas krāsu pārejas. Uz līdzenas, sausas pamatnes katru jostu pielīmējam pie grīdas (var izmantot arī abpusējo paklāju līmlenti) un cieši līdzās kārtojam nākamo.

Jostas telpā var kārtot gan gareniski, gan šķērseniski, gan pa diagonāli. Jārēķinās, ka starp jostu malām tomēr būs nelielas gropītes, kurās var sakrāties netīrumi, jo šis segums netiek pārklāts ne ar kādu izlīdzinošo kārtu.

Ja vēlas, lai grīda būtu košāka, ādu var ieeļļot vai spodrināt ar ādas galantērijai paredzētiem kopšanas līdzekļiem.

4. Divas Latvijā tapušas idejas

Foto: solvitaart.blogspot.com

Grīda ar viltotu persiešu paklāju (Autore – dizainere Solvita Gailīte)

Šajā gadījumā autore iedvesmojusies no persiešu motīviem, bet zīmēto paklāju var veidot, piemēram, arī ar latviešu ornamentiem vai skandināvu stilā u. tmldz.

Konkrētais paklājs veidots uz koka dēļu grīdas. Galvenais sākumā aprēķināt izvēlētā paklāja laukumu un tā novietojumu telpā. Pēc tam uz grīdas atzīmē paklāja robežas, novelk viduslīniju un atrod centru, kurā izvietosies centrālais elements (šajā gadījumā mustura roze).

Lai varētu izveidot paklāja zīmējumu, to vispirms uzrasē datorā pa fragmentiem un izdrukā īstajā izmērā 1:1.

Izdruku visā laukumā no kreisās puses pārklāj ar mīkstu zīmuli (tā, lai veidojas koppapīra efekts), pēc tam rasējumu ar otru pusi novieto uz grīdas, pielīmē ar papīra līmlenti un, ar pildspalvu velkot pa uzdrukātajām līnijām, pārnes zīmējumu uz grīdas.

Izvēloties cita veida rakstu, var izmantot arī gatavus trafaretus, ar ko darboties vieglāk un ērtāk. Krāsošanas darbu sāk ar ziedu rakstiem un ornamentiem, pēc tam aizpilda mazākos laukumus un tikai pašās beigās – pamatni.

Šāda kārtība jāievēro tāpēc, ka krāsām ir dažāda segtspēja. Strādā ar akrila krāsām un dažāda izmēra mākslinieku otiņām. Krāsu uzklāj vismaz divas reizes.

Kad krāsošana pabeigta, un krāsa nožuvusi, iegūto paklāju pārklāj ar spīdīgu laku uz ūdens bāzes, šim darbiņam izmanto rullīti un otu grūtāk pieejamām vietām un stūrīšiem.

Grīda no veciem žurnāliem (Autore – dizainere Solvita Gailīte)

Vecu žurnālu lapas sagrupē pēc krāsām un zīmējumiem un uz sausa, līdzena grīdas saguma veido interesantu kompozīciju. Lapas pielīmē pie grīdas pamatnes ar PVA līmi un nopresē ar gumijas rullīti.

Kad visas lapas pielīmētas un nožuvušas (vairākas dienas), tās pārklāj ar laka uz ūdens bāzes. Laku klāj plānā kārtiņā, vismaz 4 – 5 reizes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.