Ričards Ārkraits (1732–1792).
Ričards Ārkraits (1732–1792).
Arhīva foto

1732. gada 23. decembrī. Rūpniecības pamatlicējs 4

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Pirms 290 gadiem Prestonā, Anglijā skrodera ģimenē kā 13. bērns piedzima Ričards Ārkraits – vīrs, kuru godina kā tekstilrūpniecības iedibinātāju, vienu no 18. gadsimta Rūpnieciskās revolūcijas aizsācējiem. Ārkraita nopelns bija ar ūdensspēku darbināmu kokvilnas vērpšanas un kāršanas mašīnu izgudrošana.

Līdz tam iekārtas amatnieki darbināja ar rokām, kas izslēdza sērijveida lielražošanu, savukārt Ārkraits procesā izdarīja apvērsumu, apvienojot vienā sistēmā ūdensdzirnavu rata spēku, tā dzītās iekārtas un apkalpojošos strādniekus, kuru apmācība atšķirībā no amatnieka prasmju apgūšanas bija ļoti ātra.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ceļš uz to tomēr bija pakāpenisks. Jaunībā Ārkraits izmācījās par samērā veiksmīgu bārddzini un parūku meistaru, taču ap 1768. gadu nopietni pievērsās vērpšanas mašīnas konstruēšanai. Sākotnējā versijā mašīnas darbinošo ratu grieza zirgi, kas jebkurā gadījumā ievērojami samazināja izmaksas.

Uzkrājis kapitālu, uzņēmējs kopā ar kompanjoniem 1771. gadā Anglijas vidienē Kromfordā pie Derventas upes uzbūvēja pasaulē pirmo ar ūdensspēku darbināmo fabriku, kurā viņa konstruētās iekārtas kārsa un vērpa kokvilnu, lielos apmēros iegūstot audumu aušanai nepieciešamos diegus. Uzņēmums nodarbināja 200 strādnieku.

Pēc tam Ārkraits līdzīgas fabrikas sāka atvērt visā valstī vienu pēc otras. Darba diena ilga 13 stundas, fabrikas vārti vērās plkst. 5, plkst. 6 sākās darbs un plkst. 18 beidzās. Uzskata, ka vēlāk visās pasaules fabrikās ierastā disciplinējošā kārtība ar precīzu darba sākumu un beigām, ar prēmiju un soda sankciju sistēmu nāk no Ārkraita.

Viņš diemžēl aizsāka arī bēdīgi slaveno bērnu nodarbināšanu tekstilfabrikās – vairāk nekā puse no 1150 darba ņēmējiem pie Ārkraita bija bērni. Bruņinieku kārtā ieceltais vērpšanas procesa mehanizētājs mūžu noslēdza kā bagātākais sava laika uzņēmējs Anglijā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.