Alfrēds Krups (1812–1887).
Alfrēds Krups (1812–1887).
Arhīva foto

Pirms 210 gadiem piedzima “lielgabalu karalis” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
TV24
STOPkadri: Kā drīkstēs apsildīt mājokli? Saeimā pieklusināti top izmaiņas likumā, kas ietekmēs jaunu un renovētu privātmāju īpašniekus 83
Lasīt citas ziņas

Pirms 210 gadiem Vācijas rietumu rūpnieciskā Rūras apgabala Esenē tirgotāja un vidēji veiksmīga uzņēmēja ģimenē piedzima Alfrēds Krups – inženieris un rūpnieks, dēvēts arī par “lielgabalu karali”, 19. gadsimta Eiropas lielākā industriālā uzņēmuma radītājs un tāpat sava laika lielākais bruņojuma ražotājs un tirgotājs.

Krups lielu vērību veltīja tehnoloģiju izstrādēm un iegādei, pats konstruēja preses un darbgaldus. Uzskata, ka, pateicoties laikmetam ļoti modernajiem Krupa lielgabaliem, vācu sabiedrotajām valstīm ar Prūsiju priekšgalā izdevās uzvarēt 1870.–1871. gada karā ar Franciju, kas beidzās ar Vācijas impērijas radīšanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet, lai līdz tam tiktu, Alfrēdam Krupam vēl bija krietni jānopūlas – pēc tēva nāves mantoto uzņēmumu izdevās noturēt virs ūdens tikai ar lielām grūtībām, izgatavojot tostarp arī nažus un dakšiņas.

Izrāviens notika 19. gadsimta 50. gados, kad Krups izstrādāja tehnoloģiju dzelzceļa vagonu un lokomotīvju riteņu ātrai izgatavošanai. Ap to laiku inženieris sāka strādāt arī pie tērauda lielgabalu tehnoloģijām, taču savu pirmo lielo pasūtījumu no Prūsijas ieguva tikai 1860. gadā.

60.–70. gados uzņēmējs jau apgādāja ar lielgabaliem teju visu Eiropu (izņemot Franciju), jo praksē bija pierādījies, ka viņa tērauda lielgabali ir krietni tālšāvīgāki un kvalitatīvāki par līdz tam no bronzas izgatavotajiem. 19. gadsimta 70. gados Krupa uzņēmums Esenē jau bija lielākais Eiropā.

SAISTĪTIE RAKSTI