Foto: Wikimedia Commons

1839. gada 7. aprīlī. Dzimis Ainažu jūrskolas izveidotājs 0

Pirms 180 gadiem zviedru namdara ģimenē Tallinā piedzima Kristians Johans Dāls – pirmās latviešu jūrskolas Ainažos dibinātājs un skolotājs, vairāku Krievijas ziemeļu ekspedīciju vadītājs.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Dāls bija diplomēts tālbraucējs kapteinis, taču atteicās no daudzsološās karjeras par labu piedāvājumam vadīt un veidot ar Krišjāņa Valdemāra atbalstu un vietējo jūrasbraucēju pūliņiem 1864. gadā dibināto Ainažu jūrskolu, kurā latviešu un igauņi jaunekļi stūrmanim un kapteinim nepieciešamās zinības varēja apgūt bez maksas.

Dālam bija īsā laikā jātiek galā ne vien ar saimnieciskiem, bet arī citas dabas jautājumiem – vairumam kursantu bija labi ja pagastskolas izglītība, taču skolotāja uzdevums bija izskaidrot un iemācīt tik specifiskas lietas kā ģeometrija, astronomija vai meteoroloģija. Visi mācību priekšmeti Dālam bija jāmāca vienam, turklāt sarežģītās lietas bija jāmāca censoņiem saprotamā valodā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dāls īsā laikā iemācījās latviešu mēli, pa dienu vadīdams nodarbības, bet vakaros pats mācīdamies latviešu valodu, tā ka reizēm esot aizmidzis ar mācību grāmatu uz krūtīm. Laikabiedri apbrīnoja viņa pacietību un pedagoga dotības.

Ainažu jūrskolas priekšnieks apguva valodu tādā līmenī, ka par katru no priekšmetiem uzrakstīja mācību grāmatu, pats izdomādams vajadzīgās terminoloģijas latviskojumus, kuru tobrīd vienkārši nebija.

Tā taisnleņķa trīsstūri viņš nosauc par “skaidrstūri”, bet navigācijā izmantojamās, redzamās zvaigznes viņam bija “debessvieteļi”. Līdz ar to Dāls uzskatāms arī par autoru pirmajām jūrskolai domātajām mācību grāmatām latviešu valodā.

No 1876. gada līdz 1877. gadam viņš vēl vadīja Obas grīvlīča izpētes ekspedīciju, pa upi sasniedza Toboļsku un tādējādi atklāja tirdzniecības ceļu, kam perspektīvā bija jāsavieno Sibīrija ar Rietumeiropu.

1893. gadā Kristians Dāls sāka Liepājas jūrskolas vadīšanu, ātri sakārtodams šo līdz tam nīkuļojošo iestādi. Liepājas jūrskolu viņš vadīja līdz pat nāvei 1904. gadā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.