1865. gada 9. oktobrī 0

Pirms 150 gadiem, 1865. gada 9. oktobrī, naftas tirgotājs Semjuels van Saikels iekārtoja pasaulē pirmo naftas transportēšanas cauruļvadu.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
Lasīt citas ziņas

6 km garo metāla cauruļu līniju guldīja zemē starp Pitholas naftas lauku un dzelzceļa staciju Pensilvānijas štatā, kur pirmo reizi bija sākusies komerciāla melnā zelta ieguve ASV. Van Saikela izgudrojums radīja apvērsumu naftas biznesā. Līdz tam no urbumiem plūstošo vielu uzkrāja, tad lēja milzīgās koka mucās un ar vēršu pajūgiem veda pie dzelzceļa cisternām. Process bija dārgs, saistīts ar tekošām mucām, izdangātiem ceļiem, ratu avārijām un mūļu dzinēju kaprīzēm. Jaunievedums atrisināja šīs problēmas, taču tā saniknoja pajūgu vadītājus, ka tie atraka cauruļvadu un to pārsita. Tālākā cauruļvada izmantošana varēja notikt tikai bruņotas apsardzes uzraudzībā. Tomēr progress nebija apturams – cauruļvadus sāka iekārtot arī citi uzņēmēji, bet 80. gados tos piemēroja dabasgāzes transportēšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.