Biksēres muiža.
Biksēres muiža.
Foto: no zudusilatvija.lv

1882. gada 17. jūnijā. Biksēres kungs un viņa suņi 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 382
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 30
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirms 140 gadiem “Baltijas Vēstnesī” kāds lasītājs no Biksēres aizrādīja: “No Valmieras raksta, ka no muižas valdes suņiem piesūtīti kluči (domātas rungas – red.), laikam tik pagasta suņiem.

Te jāprasa, vai muižu suņiem arī tādi kluči piesūtīti? Kā domājams, laikam gan ne; jo muižu suņi var darīt, kādu skādi grib, par to nekas netiek ievērots. Še tik gribu pierādīt skaidru patiesību. Biksēres muižas īpašniekam fon M. kungam (baronam Magnusam – red.) ir divi kurtu suņi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cik lielu skādi tie padarījuši, to gan visu še nespēju izteikt, to tik skaidri zinu, ka Biksēres muižā ir zirgu pasts un šie minētie kurtu suņi pasta puišiem uz visām pusēm iet līdzi.

Kas tikai gadās ceļa malā: vistas, zosis, pīles, aitas, jēri vai sivēni, to visu šie kurti grābj cieti un nokož. Nesen atpakaļ pats kungs no Biksēres brauca uz Gulbeni, un, zināms, viņa mīlulīši kurti bija līdzi.

Ceļa malā pļavā ganās kāda gulbenieša teļi, kurti grābj vienu teļu cieti, to nokozdami un pa pusei apēzdami. Nabaga teļa īpašnieks nāk žēlodamies un lūgt, lai atlīdzina padarīto skādi, bet nedabū neko.

Izdaries nu!” Vēstule bija tapusi kā reakcija uz “Baltijas Vēstneša” informāciju, ka Valmiermuižas un Valmieras mācītājmuižas pagastos “no muižas valdes piesūtīti no mežkunga apštempelēti vangaļi (rungas) priekš suņiem: 18 collas gari un 3 collas resni caurmērā”. Tātad ap 45 cm gari un 7 cm resni sitamie pagasta suņu apvaldīšanai.