Jaunā Rīgas policijas ēka 19. gs. beigās.
Jaunā Rīgas policijas ēka 19. gs. beigās.
Arhīva foto

Pirms 130 gadiem Rīgā tapa pirmais nams policijas vajadzībām. Kas tajā atrodas mūsdienās? 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Pirms 130 gadiem Rīgas policija pārvācās uz jaunuzbūvēto arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projektēto neorenesanses stila ēku “Kārļa ielas un Teātra bulvāra stūrī”.

Mūsdienās tā pazīstama kā aizvadītajā gadā rekonstruētais prokuratūras nams Aspazijas bulvārī 7. Prese paziņoja, ka turpmāk visas personas, kas “vēlētos saņemt izziņas vai iesniegt lūgumus savās lietās, var minētajā dienā ierasties jaunajā vietā”.

CITI ŠOBRĪD LASA
Būvdarbi bija sākušies 1889. gada vēlā rudenī, un tā bija Rīgā pirmā īpaši policijas vajadzībām celtā ēka.

Tā atbilda visām laikmeta prasībām šādām iestādēm – ar dažādu kanceleju telpām iedzīvotāju apkalpošanai pirmajā stāvā, augstāko ierēdņu un policejmeistara kabinetiem otrajā, telpām arhīviem un tieslietu medicīnai, piecām kamerām ieslodzītajiem, siena šķūni un zirgu stalli, dažiem dzīvokļiem policistiem un nama apsaimniekotājiem.

Bija gāzes apgaismojums, podiņu krāšņu apkure un ventilācijas sistēma, kas gādāja par siltā gaisa izplatīšanos telpā un sasildīja arī auksto gaisu, kas ieplūda no ārienes. Bija padomāts par gaumīgiem interjeriem un to, lai apmeklētāji lielajā namā varētu viegli orientēties.

Līdz tam policija bija mitinājusies par šaurām un tumšām atzītās, nepievilcīgās telpās Jaunavu ielā tūlīt aiz Rātsnama. Kad jauno policijas namu 3. martā atklāja, avīžnieki prognozēja, ka tas vēl ilgi kalpos policijas vajadzībām. Tā arī notika.

1905. gada revolūcijas laikā šī vieta kļuva bēdīgi slavena kā slepenpolicijas bāze, kur ieslodzītos sita un spīdzināja.

Policija tur atradās 20. gadsimta 20.–30. gadu Latvijā, pēc tam nāca padomju milicijas laiks. Bet Latvijas Valsts policija no nama izvācās 2008. gadā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.