Jakša tirdzniecības nams 20. gs. sākumā.
Jakša tirdzniecības nams 20. gs. sākumā.
Arhīva foto

Laikabiedrus pārsteidza neredzēti lielie skatlogi fasādē: pirms 120 gadiem atklāja skaistāko namu Vecrīgā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
Lasīt citas ziņas

Pirms 120 gadiem Vecrīgā, Svērtuves ielā pie Rātslaukuma, atklāja pirmo tā laika pasaules standartiem atbilstošo, īpaši būvēto vairākstāvu tirdzniecības namu jeb universālveikalu Rīgā “J.Jaksch & Co”.

Arhitekta Kārļa Johana Felsko eklektisma stilā projektētajā ēka bija tirdzniecības zāles četros stāvos, centrālapkure, elektriskais apgaismojums tirdzniecības zālēs un skatlogos, lifts – lietas, kas gadsimtu mijā Rīgā vēl nebija ierastas, īpaši veikalos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Laikabiedrus pārsteidza neredzēti lielie skatlogi fasādē. Tie bija iespējami tādēļ, ka ēku balstīja iebūvēts tērauda karkass.

Dinastisko vācbaltiešu tirgotāju Jakšu veikalu dēvēja par skaistāko namu Vecrīgā, varbūt pat visā Rīgā.

Pirms Ziemassvētkiem tā skatlogus īpaši dekorēja, izliekot arī bērnu rotaļlietas, tostarp funkcionējošu spēļu dzelzceļu. Jakša plašo skatlogu apbrīnošana pieminēta ne viena vien rīdzinieka atmiņās.

Universālveikals pārsvarā tirgoja fajansa, porcelāna un stikla traukus un citus izstrādājumus, galda piederumus, preces bērniem, lampas, pulksteņus, 20.–30. gados arī sadzīves elektrotehniku.

Daudzas lietas, kas noteica interjeru un sadzīves modi Rīgā, ienāca caur Jakša tirdzniecības namu.

Tas ilgu laiku skaitījās prestižākais, ar kvalitatīvāko un, protams, ne lētāko piedāvājumu.

Tam visam, sākot ar 1939. gada nogali, pakāpeniski pienāca gals. Jakši repatriējās uz vēsturisko tēvzemi. Viņu lepnais veikals gāja bojā 1941. gada jūnija beigu kaujās par Rīgu līdz ar Rātsnamu, Pēterbaznīcu un Melngalvju namu.

Tagad tā vietā slejas Rīgas Tehniskās universitātes ēka. Savukārt lieltirgotāja Oskara Jakša un viņa dzimtas kādreizējā savrupmājā Antonijas ielā 2 mūsdienās izvietojusies Krievijas Federācijas vēstniecība.