1904. gada 24. novembrī 0

Pirms 110 gadiem, 1904. gada 24. novembrī, amerikāņu izgudrotājs un uzņēmējs Bendžamins Holts laukos pie Stoktonas, ASV Kalifornijas štatā, pirmo reizi publikai demonstrēja kāpurķēžu traktoru.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Holts nebija pirmais, kam ienāca prātā kāpurķēžu izmantošana transporta vajadzībām. Līdz 1904. gadam ASV un Eiropā eksistēja ap 100 ar kāpurķēžu traktortehniku saistītu patentu, taču neviena konstrukcija nebija spējīga funkcionēt lauka apstākļos. Holts, kuru laikabiedri uzskatīja par tehnikas ģēniju, bija radījis praktiski lietojamu agregātu. Ar traktoru, kombainu un citas lauksaimniecības tehnikas konstruēšanu viņš nodarbojās aptuveni kopš 1890. gada. Liela nozīme idejas attīstībā bija tam, ka Kalifornijā lauksaimniecības zemes bija ar ļoti irdenu augsni. Holta traktori atrada plašu pielietojumu arī dubļainajos un sprādzienu bedru pilnajos Pirmā pasaules kara laukos, kur tos izmantoja lielgabalu un citu kravu vilkšanai. Mūsdienu uzņēmums ”Caterpillar” ir veidots, balstoties Holta dibinātajā firmā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.