1914. gada 23. jūlijā 0

Pirms 100 gadiem, 1914. gada 23. jūlijā, Austroungārija iesniedza ultimātu Serbijai, pieprasot atļaut austriešu izmeklētājiem noskaidrot Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā notikušās erchercoga Franča Ferdinanda nogalināšanas vaininiekus (erchercogu nogalināja serbu teroristi).

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Tāpat tika pieprasīts “pārtraukt pret Austroungāriju vērsto propagandu”, mācību grāmatu satura mainīšanu ieskaitot, un atlaist serbu amatpersonas, kuras, pēc Vīnes domām, šajā propagandā un arī atentāta organizēšanā vainojamas. Ultimāta prasības un tonis bija apzināti izvēlēti nepieņemami un pazemojoši. Pēc konsultācijām ar sabiedroto Krieviju un citām valstīm apjukusī Serbija nolēma pieņemt ultimātu, atskaitot punktu, kas paredzēja austriešu policijas izmeklēšanas darbības Serbijas teritorijā. Tomēr Vīnes mērķis bija iznīcināt Serbiju, jo tā tai traucēja Balkānos. 28. jūlijā Austroungārija pieteica Serbijai karu, neapzinoties, ka izraisījusi Pirmo pasaules karu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.