Britu kuģi pie Liepājas 1918. gada decembrī.
Britu kuģi pie Liepājas 1918. gada decembrī.
Britu kuģi pie Liepājas 1918. gada decembrī.

1918. gada 17. decembrī. “Angļi atbraukuši!” 0

Pirms 100 gadiem vēlu vakarā Daugavā iebrauca un iepretim Anglikāņu baznīcai noenkurojās angļu karaflotes mīnu kuģis “Windsor”. Vēl vairāki britu karakuģi palika Daugavgrīvā. Angļu ierašanās brīdī, kad lielinieki atradās no Rīgas vien dažu desmitu kilometru attālumā un šķita – nav spēku, kas tos varētu apturēt, izraisīja sajūsmu pilsoniski noskaņotajos rīdziniekos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis 228
Lasīt citas ziņas

“Jaunākās Ziņas” tolaik vēstīja: “Jau otrā rītā agri izplatījās ziņa par angļu flotes ierašanos pilsētā. Uz Daugavmalu steidzās ļaudis apsveikt mūsu viesus. Publikā bija redzami pazīstami dzejnieki, mākslinieki, literāti, advokāti, valdības darbinieki. Uz visu sejām sajūsma, savaldīgs, atturīgi paļāvīgs prieks. Tikai dažs prūsis bailīgi ironiski smīn. Apsveicēji uzbudinās par vācu standartu (karogu), kurš vēl ņirdzīgi plivinās uz Rīgas pils torņa.”

Britu flotei par godu Rīgā šur tur izkāra Anglijas karogus.
CITI ŠOBRĪD LASA

“Angļi atbraukuši! Visa pilsēta uzelpo vieglāk. Šie vārdi top par sveicienu, kas iet no mutes uz muti,” tajā laikā rakstīja Kārlis Skalbe.

Briti tikās ar Pagaidu valdības vadītāju Kārli Ulmani un citiem valdības pārstāvjiem, solīja ieročus un atbalstu jaunās valsts armijas formēšanai, varbūt pat līdzdalību Rīgas aizstāvēšanā, taču tālāk par angļu matrožu patrulēšanu pilsētas ielās, kā arī artilērijas atbalstu lielinieciski noskaņoto latviešu zemessargu dumpja apspiešanā decembra beigās netika.

Pret savu karavīru iejaukšanos “vietējā” konfliktā iebilda oficiālā Londona. Saprotot, ka Rīga kritīs, 1919. gada 3. janvāra agrā rītā britu kuģi, daudziem par lielu vilšanos, izbrauca uz Liepāju, paņemot līdzi labu daļu Pagaidu valdības locekļu un bēgļu. Rīgā britu flote atgriezās bermontiādes laikā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.