Studentu bataljona karavīri Rīgā 1919. gada maijā.
Studentu bataljona karavīri Rīgā 1919. gada maijā.
Foto no Kara muzeja un ‘’Selonijas’’ krājuma

1918. gada 29. novembrī. Studenti stājas Latvijas armijā 0

Pirms 100 gadiem studentu korporācijas “Selonija” ģenerālsapulcē Rīgā tika nolemts, ka visi korporācijas aktīvie locekļi nodod sevi Kārļa Ulmaņa Pagaidu valdības Tautas apsardzības ministrijas rīcībā. Tas bija sākums vienai no pirmajām Latvijas armijas vienībām – Studentu rotai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 datumi, kuros dzimuši izredzētie: visticamāk, viņi nenojauš par kādu apslēptu talantu 6
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā 10
Putins ir gatavs vienoties par pamieru un iesaldēt karu esošajā frontes līnijā
Lasīt citas ziņas

Šī vienība bija patriotisks, jaunās valsts vadībai pilnībā uzticams spēks, kam, un tas attiecīgajā situācijā bija svarīgākais, atšķirībā no citām vienībām lielinieciskais noskaņojums bija svešs. Tajā pašā dienā Ulmaņa valdība sēdē nolēma, ka “zemes apsardzības spēku nodibināšana atzīstama par vajadzīgu”.

Galvenais pretinieks bija lielinieki, tostarp sarkanie latviešu strēlnieki. “Sarkanie” no austrumiem, caur Latgali un Vidzemi bija sākuši virzību uz Rīgu. 13. decembrī, veidojoties Latvijas armijai, tādu pašu lēmumu kā seloņi pieņēma arī studentu korporācija “Tālavija”.

CITI ŠOBRĪD LASA

16. decembrī Viļa Olava komercskolas, tagadējās Mākslas akadēmijas, telpās notika otrā studentu sapulce, kurā piedalījās arī tautas apsardzības ministrs Jānis Zālītis. Šī sapulce nolēma aicināt visus studentus iestāties nacionālajā karaspēkā. Selonis, Baltijas Tehniskās augstskolas Ķīmijas fakultātes students Reinholds Muške ierosināja veidot atsevišķu studentu rotu.

Nodibināja komisiju, lai tā lūgtu Apsardzības ministriju ļaut dibināt brīvprātīgu studentu karaspēka vienību, kurā varētu iestāties arī citi. Oficiāli Studentu rota tika dibināta 20. decembrī. Ap 200 vīru lielo vienību komandēja bijušais Rīgas Politehniskā institūta students, kapteinis Nikolajs Grundmanis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.