K. Ulmaņa sagaidīšana Liepājā. O. Skulmes 30. gadu glezna.
K. Ulmaņa sagaidīšana Liepājā. O. Skulmes 30. gadu glezna.
K. Ulmaņa sagaidīšana Liepājā. O. Skulmes 30. gadu glezna.

1919. gada 27. jūnijā. Kārļa Ulmaņa “Saratov” trimdas beigas 1

Pirms 100 gadiem Kārlis Ulmanis un viņa Latvijas Pagaidu valdības ministri plkst. 18 vakarā nokāpa no kuģa “Saratov”, kas pietauvojās Liepājas ostā. Tādējādi noslēdzās valdības teju divus mēnešus ilgā “trimda” Liepājas reidā, kur kuģis “Saratov” Ulmanim un citiem valdības locekļiem kalpoja par drošu patvērumu pēc 16. aprīļa vācbaltu organizētā puča.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas
Latvijas valdības atgriešanos krastmalā ar sajūsmu sveica tūkstošiem ļaužu – Ulmaņa valdības popularitāte trimdas dienās krietni izauga.

Bija ziedu jūra un sirsnīgas runas. Tostarp Vācijas armijas pavēlniecība 21. jūnijā bija devusi rīkojumu armijai atstāt Liepāju un kopš 23. jūnija vācieši bija Liepāju pametuši. Krastmalā Ulmaņa valdību sagaidīja Tautas padomes deputāti un priekšsēdētājs Jānis Čakste, kā arī sabiedroto valstu misijas pārstāvji.

CITI ŠOBRĪD LASA

Godasardzē stāvēja firsta Anatola Līvena pretlielinieciskā krievu vienība, kam bija uzticēta kārtības uzturēšana pilsētā pēc vācu aizvākšanās. Vakarā svarīgajam notikumam par godu Liepājas teātrī Latvju operas solisti sniedza koncertu. Jau nākamajā dienā Liepājā atsākās Latvijas Ministru kabineta sēdes un valdība pamazām atgriezās pie normāla darba. 7. jūlijā “Saratov” ar Pagaidu valdības locekļiem izbrauca no Liepājas uz Rīgu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.