Latvijas armijas karavīri Latgales frontē 1920. gada sākumā.
Latvijas armijas karavīri Latgales frontē 1920. gada sākumā.
Foto no Kara muzeja krājuma

1920. gada 14. janvārī. Latvijas armija ieņem Pitalovu 1

Pirms 100 gadiem Latvijas armija Latgales atbrīvošanas operācijas laikā pēc sīvām kaujām ar lieliniekiem ieņēma stratēģiski svarīgo Pitalovas pilsētiņu, vēlāko Abreni. Citējot to dienu “Valdības Vēstnesi”: “Pitalovas dzelzceļa mezgla ieņemšanai ir ievērojama stratēģiska nozīme, jo ar to nu pilnīgi nodrošināta mūsu operācija Rēzeknes – Ludzas frontē pret visām nejaušībām. (..)

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Bet mēs esam ne tikai nodrošinājušies ar Pitalovas stacijas ieņemšanu – mūsu izlūku nodaļas un priekšpulki, kā no štāba ziņojumā minētām vietām redzams, pretinieku sakaudami un pastāvīgi dzīdami atpakaļ, aizgājuši ziemeļaustrumu virzienā tālu Pitalovai garām, iesniegdamies jau dziļi Pleskavas guberņā iekšā.

Tāds stāvoklis mums dod iespēju, apkampienu pret Rēzekni un Ludzu no ziemeļu puses izdarīt pilnā drošībā.” Stratēģiskā iniciatīva janvāra vidū pilnībā piederēja Latvijas un sabiedrotās Polijas armijām. Rēzekni un Latgales centrālo daļu ieņēma 21. janvārī, Ludzu – 26. janvārī. Pirms tam vairākas dienas karadarbībā nācās ieturēt pauzi, jo sals sasniedza -30°C.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāpiebilst, ka 13. janvārī pēc patriekšanas no Latvijas teritorijas Veļikije Lukos par darbības izbeigšanu paziņoja Pētera Stučkas Padomju Latvijas valdība – “Latvijas proletariāta politiskā vadība” pārejot kompartijas centrālkomitejas rokās.

Jau kopš janvāra sākuma paralēli karadarbībai ritēja arī slepenas diplomātiskas sarunas par pamiera noslēgšanu starp Latviju un Padomju Krieviju. Tajā pašā dienā, kad Stučka nolika savas pilnvaras, lielinieki tam deva principiālu piekrišanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.