Polijas un Padomju Krievijas miera slēgšana Melngalvju namā.
Polijas un Padomju Krievijas miera slēgšana Melngalvju namā.
Arhīva foto

Bija sabraukuši simtiem ārvalstu žurnālistu: kā Rīga pēc Pirmā pasaules kara nokļuva Eiropas politikas centrā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Melngalvju namā Rīgā Polija un Padomju Krievija (tā uzstājās arī Padomju Ukrainas un Padomju Baltkrievijas vārdā) parakstīja miera līgumu.

Tas izbeidza 1919.–1920. gada karu starp abām valstīm un noteica robežlīniju, kas tās šķīra līdz pat padomju iebrukumam Polijā 1939. gada 17. septembrī, Otrā pasaules kara sākumā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pēc Pirmā pasaules kara Eiropā radušos jauno valstu robežu spraušanas process nu lielā mērā bija noslēdzies, un punkts šim procesam tika likts tieši Rīgā, kur miera līgumam par godu bija sabraukuši simtiem ārvalstu žurnālistu.

Tomēr gandarījuma no notikušā īsti nebija nevienam – Antantes valstis bija neapmierinātas, jo poļi neievēroja viņiem rekomendēto robežas novilkšanu pa tā saukto Kerzona līniju, kas balstījās etnogrāfiskajā dalījumā.

Ukraiņi un baltkrievi jutās nodoti, jo viņu zemes tagad pāršķēla Padomju Krievijas un Polijas robežlīnija un sapnis par neatkarību bija jāaizmirst; Ļeņins un lielinieki norija rūgtumu, jo poļu pretošanās un pretuzbrukums 1920. gada karā bija novērsuši “pasaules revolūcijas karagājienu” dziļāk Eiropā.

Bet vislielākā vilšanās, iespējams, valdīja pašā Polijā, kur daudzi uzskatīja, ka Polija uzvarējusi karā, taču zaudējusi diplomātiskajās cīņās.

Nebija īstenojusies vīzija par 1772. gada robežu atjaunošanu vai Polijas vadītu valstu federāciju, kas stieptos no Baltijas līdz Melnajai jūrai.

Vēsturnieks Aivars Stranga: “Stratēģiski Rīgas miers pārvērta Krieviju revizionistiskā valstī un nākamo sadursmi ar Poliju tikai atlika; vienlaikus tas deva mieru un drošību Baltijas valstīm – uz veseliem 20 gadiem.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.