BBC nams Londonā 20. gs. 30. gados.
BBC nams Londonā 20. gs. 30. gados.
Arhīva foto

Pirms 100 gadiem Londonā nodibināts BBC 7

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem vairākas privātfirmas Londonā nodibināja uzņēmumu “Britu raidīšanas kompānija”, tas ir, raidstaciju “British Broadcasting Company” jeb BBC, ko mūsdienās darbinieku skaita ziņā uzskata par lielāko raiduzņēmumu pasaulē, turklāt satura ziņā arī par vienu no kvalitatīvākajiem.

Regulārus raidījumus BBC sāka tā paša gada 14. novembrī, kļūstot par radiofikācijas karognesēju starpkaru Eiropā. 20. gadu vidū Anglijas varasiestādes aptvēra, ka radio kļuvis par tik ietekmīgu mediju, ka, citējot 30. gadu Latvijas presi, “tik svarīgs pasākums, kāds ir radiofons, nedrīkst atrasties, vismaz bez jebkādas kontroles, privātās rokās, jo radiofonam katrā ziņā jākalpo vispārības interesēm”.

CITI ŠOBRĪD LASA

1927. gadā BBC pārveidoja par valsts, tas ir, sabiedrisko raidītāju, saglabājot nosaukuma agrāko abreviatūru. Vienīgi vārds “Company” atšifrējumā tika nomainīts ar “Corporation”. Atbilstoši tā laika paradumiem finansēšana daļēji notika, pateicoties abonentmaksām, bet lielākais ieguldījums nāca no valsts budžeta.

30. gadu otrajā pusē BBC lepojās ar modernāko radionamu Eiropā un daudzām valstīm kalpoja par etalonu laikmetīgai radiostacijai. Šajā laikā BBC sāka arī televīzijas kā masu informācijas līdzekļa pakāpenisku ieviešanu valstī, taču šo pasākumu bremzēja gan tehnikas līmenis, gan visvairāk tomēr Otrais pasaules karš, kas noteica pavisam citas prioritātes.

Vēsturnieki norāda, ka kara gados BBC raidījumi devuši lielu ieguldījumu nācijas saliedēšanā. Visas savas 33 kara laika uzrunas britu premjers Vinstons Čērčils sacīja no BBC studijas. Tāpat slavenā franču ģenerāļa Šarla de Golla 1940. gada 18. jūnija uzruna tautiešiem okupētajā dzimtenē ar aicinājumu turpināt pretoties iebrucējiem tika teikta šajā radiostacijā. Mūsdienās BBC ir tematiski un strukturāli ļoti daudz­pusīgs medijs, kas sniedz informāciju 28 valodās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.