Ārsts gripas epidēmijas gaidās. “Svaru” karikatūra.
Ārsts gripas epidēmijas gaidās. “Svaru” karikatūra.
Arhīva foto

Pirms 100 gadiem ministri slimoja ar tā laika “kovidu” 10

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem laikraksti vēstīja, ka ar tā laika Covid-19 ekvivalentu – influenci jeb gripu – jau vairākas dienas slimo valsts augstākā amatpersona, Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste, kurš gan turpinot pildīt amata pienākumus.

Zemkopības ministrs Voldemārs Zamuels un viņa vietnieks Rūdolfs Lindiņš turpretī bija saslimuši nopietnāk un darbā neieradās. 1918.–1920. gada spāņu gripas vispasaules pandēmiju Latvija gan jau bija pārlaidusi, taču tās atbalsi vēl varēja just, kaut ne vairs tik bargā veidā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīgas pilsētas galvenais sanitārārsts Dāvids Matvejs “Jaunākajās Ziņās” par pagaidām vēl mazpazīstamo slimību šajā dienā skaidroja: “Influencai ir specifiski slimības dīgļi, kuri ķermeni saģiftē, bet beidzamie līdz šim vēl nav atrasti, neskatoties uz zinātnieku lieliem pūliņiem.

Nepārprotami mums ir darīšana ar mikroorganismiem, kuri dažos laikmetos sevišķi lielā vairumā attīstās un kuru dīgļi tad ar vēju tiek aiznesti pār lielām zemes daļām un tiek no cilvēkiem ar gaisu ieelpoti.

Pastāv arī liela varbūtība, ka influenca tiek izvazāta ar slimiem cilvēkiem, tāda varbūtība ir noskaidrota slēgtās iestādēs, klosteros, kazarmās un tā tālāk. Influenca netaisa nekādas sevišķas izšķirības starp veseliem un slimiem, starp spēcīgiem un vājiem, tā ka epidēmijas laikā saslimst gandrīz vai visi iedzīvotāji.

Dzimums nedara nekādu starpību, vecums tikai tiktāl, ka taisni pie mazākiem bērniem dzīvības pirmajos gados slimība retāki parādās nekā pie vecākiem bērniem un pieaugušiem. Arī saaukstēšanās nespēlē nekādu lomu, jo influenca parādās arī pie agrāk gultā atrodošamies slimiem.”

Dažas dienas vēlāk ar gripu saslima arī valdības vadītājs Zigfrīds Anna Meierovics, un avīzes apgalvoja, ka Rīgā gandrīz katrā ģimenē esot pa slimniekam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.