Plūdu aina Grīvā 20. gs. 20. gados.
Plūdu aina Grīvā 20. gs. 20. gados.
Arhīva foto

Pirms 100 gadiem notikusi plūdu katastrofa Daugavpilī 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem agrā sestdienas rītā sākās lielākie un postošākie pavasara plūdi, kādi līdz šim dokumentēti Daugavpils vēsturē. To gaitā ūdens spiediens vairākās vietās pārrāva pilsētas aizsarg­dambi. Katastrofālā situācija saglabājās divas dienas, pirms līmenis, kas pārsniedza deviņus metrus virs normas, sāka krist.

Vainojams bija kilometriem garais ledus sastrēgums pie Līksnas. Viskritiskākais stāvoklis iestājās svētdienas rītā, kad Grīvā ūdens esot sasniedzis māju jumtus. Kalkūnos applūda dzelzceļa stacija un sliedes. Liels satraukums bija arī par pašu Daugavpili, jo tur ūdens pārklāja ielas, apdraudēja preču staciju, kurā esošās preces un dzelzceļa inventāru nācās evakuēt, lokomotīvju depo un pilsētas elektrostaciju. Piepilsētās ūdens bijis līdz palodzēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pa ielām peldēja ledus gabali, tāpēc cilvēki pirmajos stāvos aizvēra slēģus, lai ledus nesadragātu logus. Daugavas straume tikmēr nesusi pa upi uz leju no pamatiem noceltus šķūnīšus, pirtis, pa kādai mājai. Līksnas ledus sastrēguma iekustināšanai no Rīgas trijos ešelonos atbrauca sapieri, kā arī smagās artilērijas baterija, kas ņēmās spridzināt un apšaudīt ledus krāvumus.

Karavīri, policija un ugunsdzēsēji tikmēr steigā sēja plostus no tā, kas pa rokai, un no applūdušajām priekšpilsētām centās cilvēkus un lopus pārvest uz sausākām vietām. Ledus un straume aiznesa koka tiltu pie Daugavpils Gajoka. Bija bažas, ka baļķu konstrukcijas nodarīs kaitējumu dzelzceļa tiltam, taču tas izturēja. Šajos plūdos dzīvību zaudēja pieci cilvēki. Noslīka daudz mājlopu, materiālie zaudējumi bija milzīgi.

SAISTĪTIE RAKSTI