Izpostītā Juglas HES.
Izpostītā Juglas HES.
Arhīva foto

Aizskaloti tilti, izskaloti ceļi, paralizēta satiksme. Pirms 90 gadiem Latviju skāra valsts mēroga plūdu katastrofa 4

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem pēc sniegiem un lediem bagātās ziemas Latviju skāra vairākas dienas ilgs siltuma vilnis, kas strauji izkausēja upju ledu un izsauca valsts mēroga plūdu katastrofu.

Pārplūda ne tikai lielākās upes, bet arī mazās upītes, pat Valkas Varž­upīte, turklāt izrādījās, ka visnegantākās ir tieši vidējās un mazās, jo Daugavā un Lielupē ūdens celšanās bija vienmērīga, bez lielas straumes.

CITI ŠOBRĪD LASA
Naktī no 22. uz 23. aprīlī un tāpat minētajā dienā ūdens, strauji ceļoties par pusotru līdz pat pieciem metriem, aiznesa daudzus lauku ceļu koka tiltus un sabojāja pat mūrētos, izskaloja zemes ceļu uzbērumus, pārrāva dambjus.

Tā Skrundā Venta bija pacēlusies līdz tilta grīdai, Rendā tiltu draudēja sagāzt Abava, bet Saulkrastu Pēterupe aiznesa septiņus vietējos tiltus.

Pērsē ūdens gāzās pār Bilstiņu dzirnavu dambi un pat Skaistkalnē pārplūdušās Mēmeles dēļ bija jāpārvietojas laivās. Tāpat Latgalē pārplūdusī Rēzeknes upe un citas upītes paralizēja satiksmi, aizskalojot tiltus, bet ledi izgāza telefona līniju stabus.

ēdīgs liktenis piemeklēja pie mazo upju ūdensdzirnavu dambjiem iekārtotās spēkstacijas, kas tolaik bija vienīgais lauku elektroapgādes avots.

Aiviekste applūdināja Jaunkalsnavas HES, un bez elektroapgādes naktī palika kā Jaunjelgava, tā Jēkabpils. Arī Braslas HES turbīnu telpā ieplūda ūdens un darbs bija jāpārtrauc, turklāt straume sabojāja slūžas un izskaloja dambja pamatus.

Visnopietnāk cieta Juglas HES (Krāģa dzirnavas) uz Mazās Juglas Stopiņu pagastā. Tās glābšanā palīgā no Rīgas izsauca armiju.

Karavīri veidoja smilšu maisu un baļķu dambjus, bet straume vienalga sagāza piebūvi, kur atradās turbīnas un draudēja iznīcināt tiltu. Mazā Jugla pie spēkstacijas pārrāva Rīgas–Suntažu šoseju un izveidoja jaunu gultni.