Rīgas domes sēžu zāle pēc trača.
Rīgas domes sēžu zāle pēc trača.
Arhīva foto

Deputāti dauzīja krēslus un kliedza: visskandalozākā Rīgas domes sēde tās pastāvēšanas vēsturē 5

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem notika Rīgas domes sēde, kuru pilsoniskā prese nodēvēja par visskandalozāko visā šīs Rīgas pašvaldības institūcijas pastāvēšanas vēsturē. Iemesls bija strīdi par procedūru, kādā pašvaldība gatavojās pārņemt līdz tam privātās rokās esošās Rīgas tramvaja līnijas.

Politisku apsvērumu dēļ vēloties novilcināt balsojumu, sociāldemokrātu un “kreiso arodnieku” (komunistu) deputāti un viņu atbalstītāji zālē vairākkārt sacēla “nepiedzīvotu troksni – kāju dauzīšanu, svilpšanu, pat taurēšanu”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sēdes vadītājs, domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Purgals pat bija spiests atstāt tribīni. Kad sēde atsākās, vienam no kreisajiem nedeva vārdu, citējot “Jaunākās Ziņas”: “Notiek vēl ellišķīgāks troksnis kreisā pusē ar taurēm, krēslu dauzīšanu, kliegšanu.

Kreisā spārnā visi krēsli apgāzti, samesti čupā, daži salauzti.

Kreisie arodnieki atvēruši logus, lai troksnis izplūst pilsētā. Priekšsēdētājs uzaicina publiku atstāt sēdi. Saceļas vēl nejēdzīgāks troksnis, kurā nozūd priekšsēdētāja vārdi un zvans.” Kārtības iedibināšanai izsauca policijas patruļu.

Tai parādoties, kreisie sāka dziedāt “Internacionāli”, pēc tam “Ar kaujas saucieniem uz lūpām”.

Kad policisti mēģināja ar spēku izvest no zāles dauzonīgākos deputātus, sociāldemokrāti un arodnieki saķērās rokās, turpinot dziedāt “Internacionāli”.

Haoss ieilga: “Nelabā balsī kliedz kreisais arodnieks Sīpols, ka tam izlauzta roka, un to nosēdina zālē atsevišķā vietā. Beigās tas nokrīt zemē. Izauc ātrās ārstu palīdzības ratus.

Augusts Ozoliņš pirms izraidīšanas liek protokolēt, ka pret viņu notikusi patvarība. Beigās uz nestuvēm iznes arodnieku Sīpolu, kurš vaid un kliedz pēc ūdens.” Pēc divu stundu jucekļa zālē palikušie tomēr nobalsoja par Rīgas tramvaja uzņēmuma nodošanu pilsētas valdes Uzņēmumu nodaļas pārziņā. Deputāta Sīpola roka nebija lauzta, tikai sastiepta.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.