Orsons Velless reportieru ielenkumā pēc skandalozās raidlugas.
Orsons Velless reportieru ielenkumā pēc skandalozās raidlugas.
Orsons Velless reportieru ielenkumā pēc skandalozās raidlugas.

1938. gada 30. oktobrī. “Marsiešu uzbrukums” Ņujorkai 0

Pirms 80 gadiem ASV raidkorporācija CBS Helovīna vakaram par godu pārraidīja režisora, aktiera un literāta Orsona Vellesa iestudēto raidlugu “Pasauļu karš”, kurā attēlotā, skaņu efektiem un šķietami pārliecinošām detaļām bagātā aina klausītājiem šķita tik reāla un biedējoša, ka izsauca paniku un masu histēriju Ņūdžersijas štatā un Ņujorkā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Vairākums klausītāju nebija uztvēruši sākumā teikto, kā skanēs luga. Velless par pamatu raidlugai bija ņēmis britu fantasta Herberta Velsa tāda paša nosaukuma darbu, pats to režisēja un uzņēmās izteiksmīga teicēja lomu. Viņa “Pasauļu karš” tika adaptēts ASV apstākļiem un “marsiešu” iebrukuma attīstību atveidoja, nosaucot konkrētas ģeogrāfiskās vietas un institūcijas, kuru nosaukumi līdzinājās reāli pastāvošām.

Piemēram, indīgo gāzu uzbrukumu “marsieši” radīja pret Ņujorkas centru. Ņujorkieši bija tik satraukti, ka daudzi steidza pamest pilsētu. Izplatījās baumas, uzradās “aculiecinieki”, kas bija dzirdējuši sprādzienus un redzējuši liesmas pilsētas kvartālos. Saspīlētās pirmskara atmosfēras dēļ paklīda valodas, ka Amerikai tiešām uzbrūk kāda naidīga valsts. Vajadzēja vairākas stundas, lai klausītājus nomierinātu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Skandalozā raidluga radīja atskārsmi par mediju iespējām ietekmēt sabiedrību un valdības līmenī raisīja diskusijas par nepieciešamību regulēt raidījumu saturu. Savukārt Orsonu Vellesu tā padarīja par pieprasītu radio un kino režisoru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.