Katiņas masu kapi pēc atrakšanas 1943. gadā.
Katiņas masu kapi pēc atrakšanas 1943. gadā.
Arhīva foto

Šausminošais atklājums Katiņā pirms 80 gadiem 6

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem Berlīnes radio paziņoja, ka Katiņas mežā netālu no Smoļenskas uzieti poļu karavīru masu kapi.

Mūsdienās zināms, ka Katiņas slaktiņā un citās nošaušanas vietās 1940. gada aprīlī un maijā čekisti pēc Staļina un viņa līdzgaitnieku pavēles nogalināja aptuveni 22 tūkstošus padomju gūstā 1939. gada rudenī kritušu poļu virsnieku un apcietinātu poļu inteliģences pārstāvju.

CITI ŠOBRĪD LASA

1943. gadā masu kapu vietas atradās nacistiskās Vācijas okupācijas zonā un par tām no vietējo iedzīvotāju stāstiem gada sākumā uzzināja okupācijas varas iestādes. Tad Berlīnē tika nolemts šausminošo Staļina režīma noziegumu izmantot propagandas nolūkos.

Vācieši Katiņas masu kapu vietu uzrādīja Starptautiskā Sarkanā Krusta delegācijai, kurā bija eksperti no visas Eiropas, arī vācu nekontrolētās Šveices.

Kopumā ekshumēja ap 12 tūkstošus čekistu nogalināto poļu. Kaut Maskavā nekavējoties visu noliedza, arī Katiņas noziegumā apsūdzot “vācu fašistiskos bendes”, pierādījumi un cilvēku stāsti neatstāja vietu šaubām.

Nacistu iecere izmantot padomju noziegumus, lai dotu triecienu antihitleriskajai koalīcijai un kompromitētu PSRS, izrādījās daļēji veiksmīga, jo padomju prestižs sabiedroto acīs patiešām tika iedragāts.

Polijas trimdas valdības Londonā un Maskavas attiecības sabojājās neatgriezeniski. Latviešu lasītājs par Katiņas atradumu pirmo reizi uzzināja no laikraksta “Tēvija” 15. aprīlī. Protams, nacisti centās no baisā atklājuma izdabūt lielāko iespējamo labumu savai propagandai un ziņu pasniedza attiecīgā mērcē:

“Nopratinātie vienbalsīgi un bez izņēmuma apgalvo, ka poļu virsnieku nogalinātāji visi bijuši žīdi un GPU šāvēju vienības komandējuši žīdi.” Tika runāts arī par “žīdisko slepkavu nekaunību” un “žīdus” kā galvenos vainīgos Katiņas masu slepkavībā norādīja jau raksta virsrakstā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.