Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Arhīva foto

1946. gada 16. martā 0

Pirms 70 gadiem, 1946. gada 16. martā, Latvijas PSR Tautas komisāru (TK) padomes priekšsēdētājs Vilis Lācis un kompartijas 1. sekretārs Jānis Kalnbērziņš vērsās pie PSRS TK padomes priekšsēdētāja Vjačeslava Molotova ar lūgumu ļaut atgriezties dzimtenē bijušajiem leģionāriem, kas atradās soda nometnēs Krievijā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Mēneša un datuma sakrišanu ar Leģionāru dienu, kas tobrīd vēl nemaz nebija iedibināta, var uzskatīt par zīmīgu sagadīšanos. LPSR vadības lūgumā bija norādīts, ka šie pilsoņi mobilizēti leģionā piespiedu kārtā un sagūstīto leģionāru nosūtīšana uz nomaļiem PSRS apgabaliem “izsaukusi negatīvu noskaņojumu Latvijas iedzīvotāju vidū”. Lāča un Kalnbērziņa soli vadīja praktiski apsvērumi: “Latvijas PSR ir ļoti nepieciešams darbaspēks, jo viensētās un pilsētās palikuši galvenokārt veči, sievietes un bērni, bet tam ir spēcīgas sekas republikas rūpniecības un lauksaimniecības atjaunošanā un attīstībā.” Vairākums sagūstīto leģionāru patiešām atgriezās mājās pēc pusotra diviem gadiem filtrācijas nometnēs, turpretim virsnieki tika turēti ieslodzījumā līdz 50. gadu vidum.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.