1959. gada 9. jūnijā. Hruščovs un “vācu biedri” Rīgā 1

Pirms 60 gadiem Rīgā vairāku dienu vizītē ieradās PSRS kompartijas Centrālkomitejas pirmais sekretārs, PSRS Ministru padomes priekšsēdētājs Ņikita Hruščovs.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

PSRS pastāvēšanas laikā tās vadītāji Latvijas PSR apmeklēja ārkārtīgi reti, turklāt šoreiz Hruščovu vēl pavadīja Vācijas Demokrātiskās republikas (VDR) partijas un valdības delegācija šīs zemes kompartijas pirmā sekretāra Valtera Ulbrihta un valdības vadītāja Oto Grotevola vadībā.

Lidmašīna ar augstajiem viesiem no Maskavas Spilves lidostā ielidoja plkst. 17.55. Rīga tajā laikā bija rotāta VDR karogiem un lozungiem “Brālīgs sveiciens VDR darbaļaudīm, kas ceļ sociālismu!”

CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā pašā dienā vācu komunistus veda nolikt ziedus vispirms pie Vladimira Ļeņina pieminekļa un tad Brāļu kapos “uz cīņās par padomju varu kritušo varoņu kapiem.” Vakars tika pavadīts Hruščova atpūtas rezidencē Jūrmalā.

10. jūnijā viesiem izrādīja rūpnīcu VEF un “Rīgas audums”; vakarā Operas un baleta teātrī izrādīja baleta viencēlienus “Šopeniāna”, “Bolero”, “Brīnumlelles”.

Stāsta, ka Hruščovs pa automašīnas logu Rīgas centrā redzējis garu rindu pie piena veikala un par to ļoti sadusmojies, kaut padomju valstī tā bija ikdiena.

11. jūnijs tika pavadīts, daļai delegācijas apmeklējot Rīgas Centrālo universālveikalu, Centrāltirgu un kuģītī vizinoties pa Daugavu. Tikmēr Hruščovs un Ulbrihts deva priekšroku vizītei Cēsu rajona kolhozā “Sarkanais Oktobris”.

12. jūnijā visu vainagoja grandiozs “padomju un vācu tautu draudzības” mītiņš Mežaparka estrādē. Vācieši aizbrauca, bet Hruščovs vēl dienu uzkavējās Rīgā, apspriežoties ar republikas vadību un kompartijas nomenklatūru. Uzskata, ka šajā laikā nobrieda lēmums gāzt “padomju internacionālisma pretiniekus”, tas ir nacionālkomunistus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.