1963. gada 3. jūnijā 0

Pirms 50 gadiem, 1963. gada 3. jūnijā, Maskavā no sirdstriekas mira par romantisko komunistu dēvētais turku dzejnieks Nāzims Hikmets.

Reklāma
Reklāma

 

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Komunistiskās partijas biedrs kopš 1921. gada, savu politisko uzskatu dēļ lielāko daļu mūža viņš bija pavadījis cietumos un trimdā, lielākoties Padomju Savienībā. Tomēr Hikmeta dzeja bija tik poētiski augstvērtīga, bagāta un jutekliska, ka viņu respektējuši pat zvērināti antikomunisti, un Hikmets labprāt lasīts pat padomju lēģeros, kā to kādā intervijā atceras Knuts Skujenieks. Hikmeta dzeja tulkota vairāk nekā 50 valodās, arī latviešu. 60. gados Hikmetu no krievu valodas pirmais atdzejoja Māris Čaklais. Tas bija pirmais gadījums, kad latvieši iepazinās ar kāda turku autora liriku. Vēlāk no turku oriģināliem atdzejoja Uldis Bērziņš un Pēteris Brūveris. Latviešu dzejas pasaule pret Hikmeta daiļradi allaž izturējusies ar lielu pietāti.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.