1965. gada 9. novembrī 0

Pirms 50 gadiem, 1965. gada 9. novembrī, ASV ziemeļaustrumus, ieskaitot metropoli Ņujorku un daļu Kanādas, plkst. 17.45 ķēra grandioza apmēra elektropadeves pārtraukums.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Cilvēka pieļauta kļūme elektrorelejā atstāja tumsā ap 30 miljonus ļaužu 207 tūkstošu kvadrātkilometru teritorijā. Sava loma bija faktam, ka attiecīgais laiks bija vēsa darba dienas novakare, kad cilvēki intensīvi izmantoja elektroenerģiju virtuvēs, apkurei un apgaismošanai. Tas radīja papildu slodzi pārvades tīklos. No ierindas izgāja visi TV kanāli un puse radiostaciju, tomēr vietas un kvartāli, kur par enerģiju gādāja autonomi ģeneratori, palika kā gaišas saliņas. Daudziem šķita, ka sācies atomkarš. Strāvas padeve atjaunojās pēc 13 stundām. Brīnumainā kārtā nekāds noziedzības uzliesmojums šajā laikā nenotika. Pat Ņujorkā reģistrēja tikai piecas laupīšanas. Toties pēc deviņiem mēnešiem aptumšotajā teritorijā tika reģistrēts straujš dzim­stības pieaugums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.