Rubika kubi.
Rubika kubi.
Rubika kubi.

1980. gada 29. janvārī. Rubika kuba apsēstība 0

Pirms 40 gadiem ASV rotaļlietu firma “Ideal Toy Corp.” Londonā organizēja ungāru arhitekta, matemātiķa un dizainera Ernes Rubika izstrādātā “Rubika kuba” pasaules pirmizrādi.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas
Rubiks savu leģendāro rotaļlietu radīja vēl 1974. gadā, taču daudziem par apsēstību tā kļuva tikai tad, kad ar amerikāņu palīdzību nonāca pasaules tirgū.

Ar šo prāta asināšanas rīku turpmākajos gados aizrāvās miljoniem visu vecumu un visdažādāko sociālo grupu un profesiju ļaudis. Pat padomju Latvijas prese 1982. gada sākumā rakstīja: “Daudzās pasaules valstīs ātri kļūst populāra ungāru profesora Ernes Rubika izgudrotā rotaļlieta, kas nosaukta par “Rubika kubu”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kuba šķautnes nokrāsotas noteiktā krāsā. Katra šķautne savukārt dalās deviņos kvadrātos, kas brīvi griežas ap asu sistēmu. Jāpiebilst, ka Rubika kubam bija iespējamas 43 252 003 274 489 855 999 kombinācijas, taču, lai saliktu atbilstoši krāsām, pietika ar 20. Pasaules rekordisti to spēj izdarīt burtiski 3–5 sekundēs.”

Apsēstība ar Rubika kubu nepagāja garām arī Padomju Savienībai, kur 80. gadu sākumā tas atšķirībā no citām modes lietām, kas ienāca no Rietumiem, kļuva par varas pozitīvi novērtētu laika pavadīšanas veidu.

Droši vien noteicošais bija apstāklis, ka izgudrojums, lai arī popularizēts ar ASV firmas palīdzību, tomēr skaitījās “Ungārijas Tautas republikas” izcelsmes.

1983. gadā “Rubika kubu” pēc licences PSRS sāka ražot Minskas uzņēmumā “Termoplast”, pirmajā gadā saražojot ap 20 tūkstošiem šādu rotaļlietu. Kā jau daždien, padomju veikalos Rubika kubu brīvi nopirkt nevarēja, taču ar to lepojās gana daudzi.

Maģiskais kubs Erni Rubiku padarīja par miljonāru. Viņš turpmākajos gados radīja arī citus “smadzeņu mežģus” un atjautības spēles, kas kļuva diezgan populāras, tomēr “Rubika kuba” triumfu vairs neatkārtoja.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.