1985. gada 19. novembrī 0

Pirms 30 gadiem, 1985. gada 19. novembrī, Ženēvā notika ASV prezidenta Ronalda Reigana un jaunā PSRS vadītāja Mihaila Gorbačova pirmā tikšanās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Tās bija arī pirmās abu lielvaru augstākā līmeņa vadītāju sarunas pēc sešu gadu pārtraukuma. Sarunās bija ieinteresētas abas puses, jo aukstais karš un bruņošanās sacensība pieņēma pasaulei bīstamus apmērus. Nepieciešamība samazināt kodolarsenālus un pārrunāt ar pasaules politiku saistītus jautājumus abām varām kļuva akūta, turklāt PSRS sāka pagurt no bruņošanās sacensības tempa. Abas puses vēlējās likt pamatus dialogam. Tas arī izdevās, jo pēc Ženēvas aukstā kara ledus abu valstu atttiecībās sāka kust ar katru gadu straujāk. ASV un rietumnieki tāpat vēlējās uzzināt, kāds tad īsti ir nesen par Padomju Savienības vadītāju ievēlētais Gorbačovs. Reigans bija pilnīgi pārliecināts, ka personīgajiem kontaktiem starpvalstu attiecībās ir milzu nozīme.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.