Augusts Sukuts 2006.gadā
Augusts Sukuts 2006.gadā
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

1988. gada 23. septembrī. Pirms 30 gadiem sākās leģendārais “Arsenāls” 0

Pirms 30 gadiem Rīgā un Mellužos tika sarīkots pirmais starptautiskais jaunā kino forums “Arsenāls”, ko arī var pieskaitīt atmodas notikumiem, tikai kultūras jomā, jo rādīt avangarda kino padomju stagnācijas apstākļos šķita kas neiedomājams.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Festivāla “tēvs” un galvenais organizators, kinodokumentālists un scenārists Augusts Sukuts (1947 – 2017) vēlāk savu uzdrīkstēšanos nosauca par “ķecerību”.

Festivālu rīkoja PSRS un Latvijas kinematogrāfistu savienības kopā ar Rīgas videocentru, ko vadīja Māris Gailis. Kā sponsori uzstājās tā laika padomju kolektīvās saimniecības, piemēram, zvejnieku kolhozs “9. maijs”, un dažādas organizācijas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tikai vēlāk Sukuts atmiņās un intervijās atklāja, cik lielas pūles un aizkulišu darbu kā Rīgā, tā Maskavā bija prasījusi idejas īstenošana.

Vispirms vajadzēja pozitīvi noskaņot Maskavu un pārvarēt padomismā ieslīgušo pašmāju kino funkcionāru pretestību. Kad pēdējie “Arsenālu” aizliedza, šo lēmumu neitralizēt izdevās tikai ar Latvijas kompartijas Centrālkomitejas ideoloģiskā sekretāra Anatolija Gorbunova palīdzību.

Kinoforums ilga līdz 1. oktobrim, bet tika atklāts ar franču kinorežisora Žana Lika Godāra filmu “Kaislība”.

Publikas interese par pasākumu bija milzīga, lai arī daudzi droši vien īsti nesaprata to, ko redzēja ekrānos.

Festivāls vēlāk, līdz finālam 2012. gadā, tika rīkots ik pēc diviem gadiem.

“Arsenāls” daudz ko mainīja priekšstatos par to, kādam jābūt kinofestivālam un tā ietekmē tika izveidots arī Rīgas Kinomuzejs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.