Berlīnes mūra fragments pēc atvešanas.
Berlīnes mūra fragments pēc atvešanas.
Arhīva foto

Berlīnes mūra gabaliņš Rīgai: 1990. gada notikumi pie “Laimas” pulksteņa 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Kāda būs Ukraina 5-10 gadus pēc kara? Zelenskis aicina nefantazēt, bet divas lietas viņš apsola
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem, atzīmējot pirmo gadadienu kopš Berlīnes mūra krišanas, uz Rīgu tika nogādāts un pie “Laimas” pulksteņa, iepretim Brīvības piemineklim uzstādīts Vācijas un Austrumeiropas pārmaiņu laikus ilustrējošais nojauktā mūra fragments.

3,7 metrus augstā un 2,6 tonnas smagā dzelzsbetona konstrukcija bija tobrīd vēl pārejas procesā esošās Vācijas Demokrātiskās Republikas valdības un Berlīnes pilsētas dāvinājums Rīgai “kā simbolisks atgādinājums par “dzelzs priekškaru” un totalitārisma laikiem”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas gadījumā šim mūra gabalam, uzstādītam īsi pirms Latvijas Tautas frontes 3. kongresa sākuma, bija vēl arī iedvesmojoša loma. Valstiskums, kaut pasludināts, vēl pilnībā nebija atgūts. Kā rakstīja avīzēs, mūra fragments “mudinās pārvarēt vēl nesadrupušo mūri mūsu apziņā, lai vienoti ietu pretim Latvijas neatkarībai”.

Uz Vācijas apvienošanas procesu popularitātes viļņa pieprasījums pēc nojauktās sienas fragmentiem pasaulē bija diezgan liels.

Kolekcionāri par to bija gatavi maksāt pat 100 tūkstošus vācu marku. Novembrī šo Berlīnes suvenīru pārvietoja uz Brīvības ielu 49/53 pie “Rīgas modēm”, jo tur atklāja mūra sagraušanai veltītu izstādi.

Šobrīd mūra fragments apskatāms Kronvalda parkā pie Pasaules tirdzniecības centra Elizabetes ielā. Rīga nav vienīgā vieta, kur mūsdienās ārpus Vācijas galvaspilsētas izstādīti atsevišķi Berlīnes mūra gabali.

Piemēram, vairāki posmi izlikti pie ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) rezidences Lenglijā, ASV Virdžīnijas štatā. Tie ir Vatikānā, Londonā, Francijas pilsētā Kaēnā un virknē Vācijas pilsētu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.