Prokremlisko spēku mītiņš 1991. gada sākumā.
Prokremlisko spēku mītiņš 1991. gada sākumā.
Arhīva foto

Pirms 30 gadiem Latvijas iedzīvotājus brīdina par iespējamās “X stundas” tuvošanos 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Dārzs
FOTO. Ziedu pārpilnā vietējā Holande! Daugmalē milzīgās platībās zied narcises un tulpes
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem Latvijas Tautas frontes (LTF) valde pieņēma “Paziņojumu visiem Latvijas neatkarības atbalstītājiem”, kas bija brīdinājums iedzīvotājiem par iespējamās “x stundas” tuvošanos un rīcības programma gadījumam, ja pašmāju prokremliskie spēki un impēriski noskaņotās aprindas Maskavā izšķirtos par pozīciju atgūšanu Baltijas republikās ar spēku.

Kopš novembra beigām saspīlējums auga un situācija kļuva draudīga.
CITI ŠOBRĪD LASA

Naktīs Rīgā nezināmas personas organizēja sprādzienus ar skaidru mērķi provocēt. Tobrīd par ticamāko uzskatīja tiešās PSRS prezidenta vai citāda veida ārkārtējas pārvaldes ieviešanu. To Maskavai neatlaidīgi prasīja novembra beigās izveidotā “Vislatvijas Sabiedriskās glābšanas komiteja”, kurai bija divi līdzpriekšsēdētāji – Alfrēds Rubiks un Alberts Kauls.

“Glābšanas komitejas” sastāvā ietilpa arī vairāki Augstākās padomes deputāti no frakcijas “Līdztiesība”, kā arī interfrontisti un padomju militāristu aprindas. 6. decembrī “Glābšanas komiteja” nosūtīja aicinājumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam ieviest Latvijā prezidenta pārvaldi, jo vietējie varas orgāni rīkojoties “nekonstitucionāli”.

LTF valde savā paziņojumā paredzēja rīcības plānu gan maigāka, gan brutālāka uzraudzības režīma situācijai.

Pēdējā gadījumā neatkarību atbalstošie Latvijas pilsoņi tika aicināti nepakļauties nekādiem PSRS prezidenta “ukaziem”, nesadarboties un nesniegt nekādu informāciju okupācijas varas iestādēm, boikotēt tās, neklausīt PSRS kara komisariātu pavēstēm, sabotēt ekonomiku, atbalstīt demokrātisku institūciju darbību nelegālā stāvoklī un tā tālāk.

Par laimi, notikumi tālāk nerisinājās pēc ļaunākā scenārija, taču daļu no šīm norādēm nācās īstenot dzīvē 1991. gada janvāra barikāžu laikā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.