Viļņā neatkarības atgūšanas dienā.
Viļņā neatkarības atgūšanas dienā.
Foto: AFP/SCANPIX/LETA

1990. gada 11. martā. Lietuva pirmā atjauno neatkarību 0

Pirms 30 gadiem Lietuvas PSR kļuva par pirmo no PSRS republikām, kas pieņēma lēmumu izstāties no Padomju Savienības un pasludināja neatkarību.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas
Tika pieņemts “Lietuvas Republikas Augstākās padomes akts par neatkarīgas Lietuvas valsts atjaunošanu”.

Tas sākās ar vārdiem: “Paužot tautas gribu, Lietuvas Republikas Augstākā padome nolemj un svinīgi paziņo, ka tiek atjaunota 1940. gada svešas varas pārtrauktās Lietuvas valsts suverēnās varas darbība…” Deklarāciju parakstīja 124 Vītauta Landsberģa vadītās Lietuvas AP deputāti (seši atturējās), kamēr Maskava pēc dažām dienām paziņoja, ka lietuviešu rīcība ir pretlikumīga, un ieviesa ekonomiskās sankcijas, tajā skaitā samazinot degvielas piegādes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Reizē ar neatkarības atjaunošanas deklarāciju Lietuvas AP pieņēma “Likumu par valsts nosaukumu un ģerboni”, paziņojot, ka nav vairs “Lietuvas PSR”, bet ir “Lietuvas Republika” un tās ģerbonis ir “Vītis”.

Trešais šajā dienā pieņemtais bija “Likums par 1938. gada 12. maija Lietuvas konstitūcijas darbības atjaunošanu”, tomēr tajā pašā laikā tika pieņemts arī “Pagaidu pamatlikums”, kas noteica, ka 1938. gada konstitūcija pagaidām apturama, kamēr nav saskaņoti “atjaunotās konstitūcijas pamatprincipi ar grozījumiem politiskajās, ekonomiskajās un citās sabiedriskajās attiecībās”.

Saskaņā ar pagaidu pamatlikumu Lietuvā līdz pārejas laika beigām bija spēkā tikai tie “bijušie likumi un tiesiskie akti, kas nav pretrunā ar Lietuvas Republikas pagaidu pamatlikumu”.