PSRS piekritēju mītiņš 1990. gadā Rīgā.
PSRS piekritēju mītiņš 1990. gadā Rīgā.
Arhīva foto

1990. gada 20. maijā. “Padomju vara briesmās!” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
VIDEO. Artuss Kaimiņš savā raidījumā pamatīgi nokaitina LTV leģendu Andreju Volmāru, kurš pamet sarunu pusratā
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem Politiskās izglītības (Kongresu) namā Rīgā zem lozunga “Padomju vara briesmās!” notika PSRS un Latvijas PSR konstitūciju un pilsoņu tiesību aizsardzības komitejas dibināšanas kongress, kurā piedalījās 1493 promaskaviski noskaņoti delegāti no visas Latvijas. Tas bija pat vairāk, nekā organizatori bija cerējuši, un visiem dalībniekiem lielajā zālē nepietika vietas.

Par apvienošanos cīņā pret 4. maija Latvijas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas piekritējiem paziņoja Latvijas kompartijas centrālkomiteja (LKP CK) un tās vadītājs Alfrēds Rubiks, Interfronte, Baltijas karavīru savienība, Kara, darba un bruņoto spēku veterānu un karavīru internacionālistu republikāniskā padome, Republikāniskā streiku komiteja, AP frakcija “Līdztiesība”, starp­reģionālo deputātu grupa “Sojuz”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kongresā skanēja kareivīgas runas, balsojumi par rezolūcijām ritēja lielā vienprātībā, taču tika arī atzīts, ka “viņi ir organizētāki par mums”. Jāpiebilst, ka izveidotā Komiteja 1990. gada nogalē pārtapa par Vislatvijas sabiedrības glābšanas komiteju ar ambīcijām atgūt zaudēto varu. Nākamajā dienā pēc kongresa tā saukto interfrontistu spēku saliedēšana turpinājās – LKP CK ēkā, tagadējā Elizabetes ielā 2, notika arī PSRS idejai uzticīgo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kompartiju sekretāru tikšanās.

Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka Baltijas republikās “krasi saasinājies politiskais stāvoklis un padziļinājusies starpnacionālā konfrontācija”. “Vienpusēji” esot pieņemti PSRS konstitūcijai neatbilstoši likumdošanas akti, kas vedot uz to, “lai sarautu valstiskās saites ar PSRS, noliegtu sociālistisko izvēli, demontētu padomju varu un atjaunotu pirmskara buržuāzisko kārtību”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.