Vislatvijas tautas deputātu sanāksmes aina.
Vislatvijas tautas deputātu sanāksmes aina.
Foto: “Lauku Avīze”

1990. gada 21. aprīlī. Deputāti pulcējas “Daugavas” stadionā 1

Pirms 30 gadiem “Daugavas” stadionā Rīgā uz Vislatvijas tautas deputātu sanāksmi pulcējās 8087 visu līmeņu Latvijas PSR padomju deputāti no aptuveni 13 tūkstošiem ievēlēto.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Augstākās Padomes (AP) Latvijas Tautas frontes (LTF) frakcija bija nolēmusi, ka šāda akcija uzskatāmi demonstrētu vietvaru nostāju neatkarības atgūšanas jautājumā un 4. maija deklarācijas gatavotāji tādējādi saņemtu morālu atbalstu. Nekas līdzīgs Latvijas vēsturē agrāk nebija ticis rīkots, un to uzskatīja par sava veida referendumu.

Runas teica AP, Ministru padomes un LTF vadība, arī tautā iecienītais dzejnieks Imants Ziedonis, kurš runāja līdzībās: “Mums nav laika gaidīt, kamēr zilonis, kas iekāpis skudru pūznī, iemācās skudru darba tikumu. Kamēr pastāv ziloņa kājas nepareizība, tikmēr skudru māja ir apdraudēta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ziloņi nav ne iemācāmi, ne pārmācāmi. Tie vienkārši ir par lieliem. Un tāpēc mums vajadzīga valstiska neatkarība.” Neatkarības atjaunošanas deklarācijas izstrādes darba grupas vadītājs Romāns Apsītis vēlāk rakstīja: “Bijām nolēmuši, ka Neatkarības deklarācijas saturs pilnībā nebūtu jāatstāsta, tomēr dažas svarīgākās tēzes vajadzētu minēt un nedaudz komentēt.

Tā arī izdarīju. Jutu pārliecinošu klātesošo atbalstu.” No klātesošajiem deputātiem 8003 nobalsoja par neatkarības atjaunošanu. Pret bija 41, 43 atturējās. Tas bija nozīmīgs solis pirms 4. maija deklarācijas pieņemšanas, tāpēc atbalstu pieminēja arī deklarācijas tekstā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.