Egils Levits 1990. gadā.
Egils Levits 1990. gadā.
Arhīva foto

1990. gada 30. aprīlī. 4. maija deklarācijas koncepcijas autoru izraida no PSRS 0

Pirms 30 gadiem, dienā, kad Rīgā, lai paziņotu par savām ekskluzīvajām tiesībām atjaunot Latvijas valstiskumu un Latvijas PSR Augstāko Padomi raksturotu par “okupācijas pašpārvaldes orgānu”, uz sanāksmi pulcējās Latvijas Pilsoņu kongress, padomju robežsargi Rīgas lidostā aizturēja un izraidīja no PSRS 4. maija deklarācijas koncepcijas autoru Egilu Levitu. Rietumvācijā dzīvojošais starptautisko tiesību speciālists Rīgā bija ielidojis no Stokholmas ar avio­kompānijas SAS lidmašīnu.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Pats nākamais Latvijas Valsts prezidents vēlāk par šo epizodi rakstīja: “Rīgas lidostā pie pasu kontroles padomju robežsargs, mani ieraudzījis, lūdza paiet sāņus un pagaidīt. Acīmredzot jau tiku gaidīts.

Kad pārējie pasažieri bija aizgājuši, pie manis pienāca kāds virsnieks, ieveda blakustelpā, nolika divus apsargus un teica, ka esmu apcietināts.
CITI ŠOBRĪD LASA

Kāds no pasažieriem to laikam tomēr bija pamanījis un paziņojis par to Pilsoņu kongresam, kurš tajā pašā dienā sanāca uz savu pirmo sesiju un kur biju ievēlēts kā delegāts.

Pilsoņu kongress tūlīt pieņēma rezolūciju, prasot manu atbrīvošanu. Pēc kāda laika mani iesēdināja lidmašīnā uz Maskavu.

Tur lidostā man, labi apsargātam, bija jāgaida kādā telpā. Pēc vairākām stundām atnāca kāds virsnieks un teica, ka “esot nolemts” mani izsūtīt no valsts.”

Levitu iesēdināja lidmašīnā, kas no Maskavas lidoja uz Frankfurti. Izraidīšana notika, par spīti tam, ka spēkā vēl bija 11. aprīlī izdotā padomju vīza. Latvijā padomju iekārtai bīstamais Levits varēja atgriezties tikai pēc PSRS sabrukuma 1991. gada augustā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.