Ukrainas referenduma biļetens.
Ukrainas referenduma biļetens.
Arhīva foto

Pirms 30 gadiem Ukrainas tauta nobalso par neatkarību 2

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem Ukrainā notika referendums, kurā 90,32% dalībnieku nobalsoja par atbalstu 24. augustā republikas Augstākās radas pieņemtajai Neatkarības deklarācijai. Līdz ar to absolūtais Ukrainas iedzīvotāju vairākums apstiprināja parlamentāriešu lēmumu pasludināt Ukrainas patstāvību.

Tajā pašā dienā par pirmo neatkarīgās Ukrainas prezidentu tiešās vēlēšanās tika izraudzīts bijušais Ukrainas kompartijas centrālkomitejas sekretārs Leonīds Krav­čuks. Latvijas Augstākā padome Ukrainas valstiskumu atzina 4. decembrī.

CITI ŠOBRĪD LASA
Referendumu uztvēra kā spriedumu PSRS, jo kļuva skaidrs, ka pēc Ukrainas aiziešanas savienību vairs neizdosies saturēt kopā nekādā, pat ne reformētā veidā.

Ukraina bija otrā lielākā Padomju Savienības republika ar 54 miljoniem iedzīvotāju un lielu ekonomisko potenciālu. Ņemot to vērā, tobrīd daudziem šķita, ka jaunā valsts strauji uzplauks.

Saimnieciskās perspektīvas un potenciāls Ukrainai 1991. gadā bija nesalīdzināmi lielāks nekā jebkurai no bijušajām Baltijas republikām.

Tomēr nedēļu vēlāk, 8. decembrī, Belovežā Ukraina pievienojās PSRS vietā izveidotajai Neatkarīgo Valstu Savienībai (NVS), līdz ar to pilnībā nesaraujot saites ar padomju pagātni.

Ekonomiski tobrīd tas varbūt šķita saprātīgi, taču ilgtermiņā izrādījās politiska kļūda, kuras sekas ukraiņiem nācās labot 2013./2014. gada Maidana notikumos.

Ne velti mūsdienās uzsver, ka Augstākā rada Ukrainas pievienošanos NVS tā arī neratificēja, līdz ar to var arī traktēt, ka juridiski tā nekad nav bijusi NVS dalībvalsts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.