D. Jazovs un Lielbritānijas ekspremjere M. Tečere 1991. gadā Maskavā.
D. Jazovs un Lielbritānijas ekspremjere M. Tečere 1991. gadā Maskavā.
Arhīva foto

Pirms 30 gadiem uz dumpīgo Baltiju nosūta PSRS desantniekus 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem pēc PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova rīkojuma PSRS aizsardzības ministrs Dmitrijs Jazovs izdeva pavēli nosūtīt uz Latviju, Lietuvu, Igauniju, kā arī Moldovu, Gruziju, Armēniju un dažiem Ukrainas apgabaliem desanta karaspēka vienības, lai nodrošinātu iesaukumu PSRS bruņotajos spēkos piespiedu kārtā.

Ņemot vērā politisko situāciju, daudzi jaunieši, īpaši Baltijā, bija izšķīrušies ignorēt 1990. gada rudens iesaukumu PSRS armijā, turklāt Latvijā jau oficiāli pastāvēja alternatīvais dienests, kas ļāva obligātā karadienesta laiku pavadīt dzimtenē, darba dienestā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Tas viss, protams, neapmierināja un saniknoja PSRS militāristus, kuri nespēja izpildīt iesaukuma “plānu”.

Neatkarību pasludinājušās Latvijas Augstākā padome (AP) pamatoti uzskatīja, ka Maskavai, bez saskaņošanas ar valdību un parlamentu ievedot elitāras un vislabāk sagatavotas karaspēka vienības, ir daudz nopietnāki nodomi par jauniesaucamo tvarstīšanu.

Kā bija teikts AP 8. janvāra paziņojumā: “Iebrukuma mērķis ir tikai iegansts sāktajam plaša mēroga uzbrukumam Latvijas demokrātiskajiem institūtiem, un tā nolūks ir ar varu apspiest demokrātiskos Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas procesus.”

To pielīdzināja apvērsuma mēģinājumam. Kaut Jazovs Igaunijai un Latvijai solīja, ka desantnieki ievesti netiks, asiņainie notikumi Lietuvā dažas dienas vēlāk apliecināja, ka bažas bijušas pamatotas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.