1993. gada 5. martā 0

Pirms 20 gadiem, 1993. gada 5. martā, Latvijas Banka sāka lata ieviešanu un pakāpenisku pārejas naudas – Latvijas rubļa (LVR) – izņemšanu no apgrozības.

Reklāma
Reklāma

 

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

Apgrozībā nonāca pirmās Ls 5 banknotes, vērtības ziņā ekvivalentas 1000 LVR. Citu nominālu banknotes un metāla nauda parādījās nākamajos mēnešos. “Lauku Avīze” notikumu sagaidīja ar virsrakstu “Mildiņa augšāmcēlusies!”, jo Ls 5 ūdenszīmē taču bija leģendārās sudrabnaudas reverss. Cilvēkus sākotnēji mulsināja lata lielā vērtība, kamdēļ masu informācijas līdzekļi mudināja pilsoņus, kas bija pieraduši visu rēķināt simtos un tūkstošos, būt uzmanīgiem. Bija arī tādi, kas jau tūdaļ sāka piesaukt un gaidīt lata devalvāciju. LVR pilnībā izņēma no apgrozības 18. oktobrī un atteikties no pārejas naudas bija arī pēdējais laiks, jo tirgū jau sāka parādīties samērā labi 500 LVR banknošu viltojumi.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.