Foto: Edijs Pālens/LETA

2000 medicīnas darbinieki no Rīgas un reģioniem protestēs pie Saeimas 0

Šodien no plkst.8.30 līdz 9.30 pie Saeimas notiks protesta akcija “Viena diena bez ārstniecības personas”, kuras laikā aptuveni 2000 medicīnas darbinieku pulcēsies, lai paustu savu nostāju par mediķu atalgojumam atvēlēto finansējumu.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Lēmums par protesta akcijas rīkošanu pieņemts, tiekoties Latvijas Ārstu biedrības (LĀB), Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA), Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA), Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA), Latvijas Māsu asociācijas (LMA) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pārstāvjiem, jo Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam” projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta.

Tāpat dalību protesta akcijai pieteikuši Rīgas un Latvijas reģionu lielāko slimnīcu darbinieki. Piemēram, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Stradiņa universitātes slimnīcas valdes ir izdevušas rīkojumu par darba organizāciju akcijas dienā, lai slimnīcu personāls un studējošie varētu piedalīties protesta akcijā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Jāatzīmē, ka akcijas laikā slimnīcas turpinās nodrošināt neatliekamo palīdzību un akūto pacientu ārstēšanu.

Savukārt nodaļās esošo pacientu aprūpe tiks nodrošināta brīvdienu režīmā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā informēja, ka protestā plāno piedalīties vismaz 200 slimnīcas darbinieku. Stacionāros “Gaiļezers” un “Latvijas Onkoloģijas centrs” šodien tiks veiktas tikai neatliekamās medicīniskās manipulācijas, bet pacientu plānveida uzņemšana šajā dienā nenotiks. Arī diagnostiskās radioloģijas nodaļas ārsti ir paziņojuši par dalību protesta akcijā, tāpēc diagnostiskās radioloģijas izmeklējumi šajā dienā netiks veikti.

Savukārt Tuberkulozes un plaušu slimību centra, stacionāru “Biķernieki” un “Latvijas Infektoloģijas centrs” mediķi pēc dalības piketā atgriezīsies savās darba vietās un turpinās darbu ierastā režīmā.

Tiem cilvēkiem, kuriem bija paredzētas ambulatorās vizītes pie ārsta, kas pieņem pacientus stacionāru “Gaiļezers”, “Biķernieki” vai “Latvijas Onkoloģijas centrs” poliklīnikās jārēķinās, ka no kopskaitā 60 ārstiem – 29 ir paziņojuši, ka pacientus šajā dienā nepieņems.

Savukārt 11 ārsti piedalīsies piketā no rīta un pēc tam, atgriežoties darbā, turpinās pieņemt pacientus saskaņā ar pierakstu.

Slimnīcā norāda, ka tās speciālisti ir informējuši lielāko vairumu pacientu, kam ceturtdien bija paredzētas ambulatorās vizītes poliklīnikā vai arī medicīniskās manipulācijas stacionāros, nosūtot informatīvu īsziņu vai sazinoties pa tālruni, tomēr ir cilvēki, kurus nevarēja sazvanīt. Tādēļ iestāde aicina pacientus zvanīt uz slimnīcas konsultatīvo tālruni 67 000 610 un interesēties par vizītes, plānotās konsultācijas, operācijas vai izmeklējumu pārcelšanas un pieraksta iespējām.

Reklāma
Reklāma

Jau ziņots, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi līdz 2020.gada valsts budžeta pieņemšanai apņēmušies rīkot protesta akciju “Viena diena bez ārsta”, aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu.

Ja nozares centieni nedos vēlamo rezultātu, tad no 8.novembra līdz 14.novembrim visā Latvijā tiks īstenota akcija “Nolaid karogu, iededz sveci!”, kuras laikā pie veselības aprūpes ēkām pusmastā nolaidīs Latvijas valsts karogu un iedegs sveces.

Bez ārstniecības un ambulatorajām iestādēm akcijā aicinās piedalīties arī sabiedrību. Tiks rīkotas arī solidarizācijas akcijas sociālajos medijos.

Ja Saeima 14.novembrī nobalsos par esošo budžetu, nepaaugstinot finansējumu veselības aprūpes nozarei, tad tiks sākta parakstu vākšana par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu, iepriekš pausto, atgādināja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, piebilstot, ka parakstu vākšana notiks elektroniski.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.