Foto: LETA/Sintija Zandersone

2018. gads lauksaimnieku organizāciju vērtējumā 0

Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācija

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Gada lepnums kooperācijā. Straujā kooperācijas attīstība meža nozarē – kooperatīvo sabiedrību apgrozījums 2018. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu dubultojies. Arī kopējais biedru skaits pieaudzis. Turpina palielināties arī lauksaimniecības kooperatīvu apgrozījums. Gada nogalē ir uzsākts Latvijā pirmais kooperatīvu apvienošanās process – kooperatīvs Kuziks apvienosies ar LPKS Latraps. Arī vairāki piena kooperatīvi turpina darbu pie otrā līmeņa kooperatīva izveidošanas. Attīstās un veidojas jauni kooperatīvi nozarēs, kur līdz šim kooperācijas nebija, piemēram, olu ražošanas nozarē un mājražošanā.

Gada neraža. Joprojām pastāv nozares, kur kooperācija nenotiek un neattīstās, piemēram, gaļas nozarē. Tas ir nākamo gadu izaicinājums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Politiskā nestabilitāte valstī apgrūtina dažādu problēmu risināšanu valstiskā līmenī.

Gada aktualitāte. 2018. gadā ir pabeigts darbs pie jauna Kooperatīvo sabiedrību likuma izstrādes, tas ir apstiprināts Saeimā un stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Jau otro gadu dabas apstākļi Latvijā nebija draudzīgi lauksaimniekiem. 2018. gadā kooperatīviem bija jātiek galā ar sausuma radītajām sekām, palīdzot arī saviem biedriem sausuma radīto problēmu risināšanā.

LLKA mērķi un izaicinājumi jaunajā gadā. Turpināsies darbs, lai stiprinātu mājražotāju kooperāciju, kā arī veicinātu kooperāciju gaļas nozarē. Jāturpina darbs, lai nozaru kooperatīvi savstarpēji sadarbotos vai apvienotos, tādējādi izaugot par spēcīgiem tirgus dalībniekiem.

Biedrība Zemnieku saeima

Gada gandarījums. Pēc vairāk nekā divu gadu darba biedrība Zemnieku saeima Latvijas simtgadē izdevusi grāmatu par lauksaimniekiem un lauksaimniecību Spēka maize.

Gada neraža. Netipisks sausums.

Gada haoss. Nodokļu reforma praktiskajā dzīvē.

Gada pozitīvā ziņa. Samazinātais PVN Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem prognozēto zaudējumu vietā nesis ieguvumus – gan budžetam, gan iedzīvotājiem!

Gada pārsteigums. Krasās graudu cenu svārstības.

Gada mazais iepriecinājums. Par dažiem salabotiem ceļu posmiem vairāk!

Gada zaudējums. Valsts neizmantoja iespēju iegādāties aptuveni 170 000 ha LIZ un meža zemes no ārvalstu investoriem.

Reklāma
Reklāma

Nākamo gadu izaicinājums. Salāgot ražošanas un vides prasības.

Nākamo gadu darbi. Atrast Latvijai labāko risinājumu atjaunojamās enerģijas ražošanai.

Nākamā gada zaudējums. Kopīgais platību maksājums Latvijas lauksaimniekiem samazināsies – vairs nebūs ADSI un ADI maksājumu.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome

Gada panākums. Grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas nosaka ieviest samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Rezultatīvie rādītāji liecina, ka ieviestās izmaiņas ir veicinājušas ēnu ekonomikas samazināšanos, augļu un ogu tirdzniecības legalizāciju.

Gada lepnums. Visi lauksaimniecības nozares pārstāvji, kuri saņēmuši gan valsts līmeņa apbalvojumus, gan nozares novērtējumus.

Gada cīņa ar vējdzirnavām. Ne tikai Latvijas, bet visas pasaules problēma – mēģināt atrast vēlamo attīstības virzienu, kas nodrošinātu gan uzņēmējdarbības attīstību, gan vides saglabāšanu un risinātu lauku novecošanās un mazapdzīvotības problēmas.

Gada sērgas. Straujā Āfrikas cūku mēra izplatība Latvijas teritorijā, jo aizvien tiek konstatēti jauni saslimšanas gadījumi mežacūkām, kas rada papildu spriedzi un slogu cūkaudzētāju saimniecībām.

Vienlaikus gluži kā sērga izplatās arī satraukums lauku sētās par traktortehnikas zādzībām, kas kļūst aizvien grūtāk izsekojamas un biežākas.

Gada neraža. Katastrofālā sausuma un karstuma ietekme uz augļkopības nozari. Iepriekšējā gadā bojātos augus turpināja iznīcināt viens no sausākajiem maija mēnešiem Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Sausais un karstais laiks aktivizēja dažādu insektu savairošanos. Tādējādi nozare cieta ievērojamus ražas zudumus jau otro gadu pēc kārtas.

Gada pasākums – Lauki ienāk pilsētā.

Gada sadarbība. 2018. gada 13. de­cembrī, sadarbojoties visām trim Baltijas valstīm, kopīgi atgādinājām par sevi, prasot vienlīdzīgus tiešmaksājumus.

2019. gada misijas. Turpināsim darbu, lai aizstāvētu vietējos ražotājus un cīnītos ar ēnu ekonomiku.

Vērtēsim samazinātās PVN likmes augļiem, ogām un dārzeņiem rezultatīvos rādītājus, paralēli pierādot un panākot samazinātas PVN likmes ieviešanu arī gaļas un piena produktiem, jo tas ir viens no galvenajiem instrumentiem, lai nosargātu savu ražotāju produkcijas īpatsvara noturēšanu vietējā tirgū.

Turpināsim darbu, lai Latvijai panāktu labāku ES finansējuma sadali un nosacījumus nākotnes Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) ietvaros.

Ņemot vērā aizvien pieaugošās darbaspēka problēmas lauksaimniecības nozarē, LOSP turpinās aizstāvēt īpašos noteikumus sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanai Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli ietvaros. LOSP uzskata, ka šāds sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir būtisks un jāsaglabā, turklāt tas ir nepieciešams arī citās lauksaimniecības nozarēs, piemēram, sezonas darbiem graudkopībā – akmeņu lasīšanai un sēklu lauku ravēšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.